Töitä ja uraunelmia – työnhakijan uraopas 💼

WP360-tiimin Heta

Alkuvuosi on tutkimusten mukaan vuoden kuuminta työnhakusesonkia. Mikä on tilanne omalla kohdallasi, onko töitä jo löytynyt? Tämä uraopas on sinulle, joka et oikein vielä tiedä, mistä lähteä liikkeelle tai kaipaat muuten tukea työnhakuprosessiin. Me WorkPowerilla kokosimme avuksesi tukun vinkkejä, joiden avulla se superduuni löytyy sullekin.

Työnhaku verkossa

On selvää, että työnhaku on siirtynyt verkkoon, ja yhä useammat työnantajat ovat jopa automatisoineet työnhaun hyödyntämällä erilaisia kanavia pätevien henkilöiden etsimiseen ja seulomiseen.

Tämä tarkoittaa, että työnhaku sosiaalisen median alustojen kautta on entistä kannattavampaa, työpaikkaportaaleissa surffailun lisäksi.

Työnhakuportaalit ja urasivustot

Useimmat ihmiset alkavat etsiä töitä kirjoittamalla avainsanoja Googlen hakukenttään. Kun haet esimerkiksi sanoilla ”lähihoitajan keikkatyö” tai ”asiakaspalvelutyö”, sinut ohjataan heti oikeaan suuntaan.

Verkkohaku johtaa myös eri työnhakualustoihin, kuten Oikotie.fi, Jobly.fi tai Duunitori, joka kokoaa työpaikkailmoituksia eri puolilta verkkoa yhden median alle. Voit hakea suoraan ilmoitettuihin töihin alustan kautta tai sinut ohjataan rekrytointiorganisaation verkkosivustolle.

Kanavia ja työpaikkoja on verkko pullollaan, joten ensin kannattaakin määrittää tarkemmin minkälaista työtä etsit ja miltä alueelta. 

Mikäli tavoitteenasi on esimerkiksi osa-aikatyö kokopäiväisen työpaikan sijaan, pystyt tarkentamaan hakuasi tai hakutermejäsi sen mukaisesti. Mikäli suunnitelmissasi on alanvaihto, tutustu ensin toimialaan, työaikoihin ja tehtävänkuvauksiin.

Joka tapauksessa, ennen kuin aloitat varsinaisen hakuprosessin, varmista, että ansioluettelosi on ajan tasalla ja muista, että hyvä työhakemus on kohdennettu nimenomaan haettavaa työpaikkaa silmällä pitäen.

Teollisuustiimin Elina ja Niina2
Hyödynnä työnhaussasi erilaisia työnhakuportaaleja ja urasivustoja!

Verkostoituminen ja piilotyöpaikat

Tosiasia on, että monia työmahdollisuuksia ei julkaista yrityksen verkkosivuilla, saati sitten työnhakuportaaleissa. Piilotyöpaikkoja on paljon. 

Monet yritykset ovat jatkuvasti rekrytointivalmiudessa. Kun he huomaavat sopivan hakijan, ovat he heti kiinnostuneita myös tutustumaan potentiaaliseen työntekijään tarkemmin.

Ainoa tapa, jolla myös sinä olet mukana kilpailussa piilotyöpaikoista, on ilmaista kiinnostus yritystä ja heidän tulevia avoimia työpaikkoja kohtaan. Ehkä tunnet jonkun kontaktin yrityksestä ja osoitat kiinnostuksesi hänen kauttaan tai hyödynnät yrityksen verkkosivuston avoimet työhakemukset -osiota.

Muista, että jokainen sosiaaliseen piiriisi kuuluva henkilö (perheenjäsen, naapuri, ystävä, tuttava tai kollega) on tärkeä osa työnhakuverkostoasi. Kun puhut avoimesti työnhaustasi, tavoittavuus on paljon suurempi kuin luuletkaan.

💡 VINKKI: Yksi loistavista tavoista taklata itselleen uusi työ, on valjastaa kumppani tekemään osa työnhausta puolestasi. Täydellinen kumppani työnhakuun on esimerkiksi henkilöstövuokrausyritys, kuten WorkPower

Töitä henkilöstövuokrausyrityksen kautta 

Henkilöstövuokrausyrityksellä on sama tavoite kuin sinullakin, eli löytää sinulle sopiva työnantaja ja tehtävä. 

Me WorkPowerilla autamme työnhakijoita työllistymään suoraan yrityksiin tai vaihtoehtoisesti voit hyödyntää edut, joita vuokratyö tarjoaa tekijöilleen eli jäädä meidän palkkalistoillemme vuokratyöntekijänä. 

WorkPowerilla on yli 600 työnantaja-asiakasta, joten meillä on aina monipuolisesti uusia avoimia työtehtäviä tarjolla eri aloilta. Löydät kauttamme eri kokemustason töitä, joten pystymme auttamaan sinua jokaisessa urapolun vaiheessa. 

Teollisuustiimin Noora ja WP360-tiimin Linda3
Jos tarvitset apua työnhaussa tai muutenkin helpottaa uuden työn hankkimista, kannattaa valjastaa kumppani tekemään osan työnhausta puolestasi. Me WorkPowerille autamme sinua sopivan työntantajan ja -tehtävän löytämisessä.

Vuokratyöpaikkoja uusille tekijöille ja alan ammattilaisille – tutustu eri aloihin

Vuokratyö mahdollistaa monelle tutustumisen uusiin aloihin. Tehtävänimikkeitä on tarjolla sekä alalle vasta pyrkiville sekä ammattiosaamista vaativiin tehtäviin. 

Eri alojen työmahdollisuuksiin kannattaa tutustua kunnolla ennen hakemuksen lähettämistä.

Myös alan ammattilaisille riittää kysyntää. Monelle työkokemuksen karttuminen tarkoittaa sitä, että työnantajat suorastaan kilpailevat osaamisesta.

LUE LISÄÄ: Vuokratyö vain vasta-alkajille? – metallialan konkarit Timo ja Marko torppaavat ennakkoluulot: ”Sain valita uuden työpaikkani”

Töitä nuorille ja opiskelijoille

Useat opiskelijat tekevät töitä opiskelujen ohella, ja päätyvät myös suorittamaan työharjoittelun WorkPowerin kautta. 

LUE LISÄÄ: Harjoittelupaikka rakennusalalla – Insinöörin opinnoista työnjohtoharjoittelijaksi

                     IT-alan opiskelija Juhon työkokemus karttuu opiskelujen ohella

Tarjoamamme rekrykoulutukset taas varmistavat, että pääset uuteen uraan kiinni tehtävään räätälöidyn koulutuksen kautta, ja kesämassit sekä työkokemusta keräät alkuun kivasti kesäduunin avulla.

Mikäli opinnot eivät ole vielä alkaneet ja kattavampi työkokemus puuttuu, voit silti saada oman mahdollisuutesi työmarkkinoilla.

LUE LISÄÄ: Töitä ilman koulutusta? – onnistuu, lue miten työllistyt

Työnhakijalla on siis monia vaihtoehtoisia polkuja kohti parempaa työelämää. 

Kun päätät jättää hakemuksesi WorkPowerille, voit olla varma, että pääset heti mukaan useaan eri valintaprosessiin, tulevaisuuden tavoitteistasi riippuen. 

ALOITA TYÖNHAKU TÄSTÄ: Katso avoimet työpaikat

WP360-tiimin Berit puhelin kädessä2
Muista myös, että työnhaku sosiaalisen median alustojen kautta on entistä kannattavampaa!

Sosiaalisen median kanavat työnhaussa

LinkedIn on sosiaalisen median kanava, jossa sekä työnantajat hakevat osaajia että työnhakijat hakevat töitä. LinkedInin avulla verkostoidut nopeasti, ja voit olla yhteydessä ihmisiin, jotka työskentelevät yrityksissä tai aloilla, joilla myös itse haluaisit työskennellä.

Monet organisaatiot julkaisevat työpaikkoja LinkedInissä, ja jos oma profiilisi on kunnossa, saatat saada viestin rekrytoivalta työnantajalta tai kokeneemmat tekijät jopa kutsun suoraan työhaastatteluun. 

LUE LISÄÄ: Vinkkejä työhaastatteluun – hallitse nämä työhaastattelukysymykset

Yritykset ja niiden työntekijät huhuilevat työmahdollisuuksista LinkedInin lisäksi esimerkiksi Facebookissa, joten jos sinulla on mielessäsi potentiaalisesti kiinnostavia työnantajia, kannattaa niitä seurata sosiaalisessa mediassa, jotta huomaat kiinnostavan työpaikan ajoissa.

Pidä someprofiili ajan tasalla

Mikäli käytät sosiaalisen median kanavia työnhaussa, varmistathan, että profiilisi on selkeä ja päivitetty, jotta se antaa myös osaamistasi tukevan mielikuvan sinusta. 

  1. Käytä oikeaa nimeäsi profiilissasi.
  2. Käytä ammattimaisia kuvia, ja pidä ne yhtenäisinä eri alustoilla.
  3. Poista ylimääräiset profiilisi verkkosivustoilta, joita et käytä etkä päivitä säännöllisesti.
  4. Päivitä profiilisi. Haluathan ihmisten tietävän kuka olet, mitä teet ja mitkä ovat urasuunnitelmasi.

Koskaan ei voi tietää, mistä kanavasta tai minkä tahon kautta se unelmatyö tulee eteesi. Tärkeintä on, että olet sitoutunut työnhakuun ja luotat siihen, että töitä löytyy. 

Heittele rohkeasti verkkoja vesille, ja seuraa ahkerasti työpaikkatarjontaa eri kanavista. Aloita vaikka WorkPowerin sivuilta – se yksi tietty avoin työpaikka voi muuttaa työllisyystilanteesi täysin.

Vinkkejä työnhakuun ei ole koskaan liikaa tyrkyllä, joten tutkailtuasi tämän uraoppaan linkkeineen, olet jälleen piirun verran valmiimpi tavoitteelliseen työnhakuun. Menestystä ja sinnikkyyttä työpaikan metsästykseen! 🔍