Töitä ilman koulutusta? – onnistuu, lue miten työllistyt 🤝

Olitpa ensikertalainen työnhakija tai alaa vaihtava työntekijä ilman tutkintoa, on sinulla hyvät mahdollisuudet työllistyä, kunhan katselet oikeanlaisia työpaikkoja. Uusi urapolkusi on ensiaskeleita vailla valmis, sillä tästä artikkelista saat hyvät vinkit, miten saat töitä ilman koulutusta sekä samalla jalan tukevasti oven väliin unelmiesi alalle.

Lähtötason töitä löytyy jokaiselta alalta

Lähtötason työpaikoista puhutaan, kun pääset kiinni työelämään ilman aikaisempaa kokemusta tai koulutusta. Kyseiset tehtävät eivät sisällä esihenkilön vastuita vaan pääset tekemään työtehtäviä, joissa voit keskittyä omaan onnistumiseen, tiimisi tukemana. 

Kaikki kerryttämäsi kokemus tulee auttamaan sinua seuraavissa tehtävissä, joten jokainen työtehtävä kannattaa tehdä niin, että sinua suositellaan mielellään myös seuraaviin tehtäviin. 

Työtehtäviä, joihin voit päästä ilman koulutusta 

Alla olevat työtehtävät ovat vain pieni osa siitä isosta joukosta rooleja, joihin voit päästä ilman tutkintoa.

 • rakennussiivooja/siivooja
 • myyjä 
 • kuljettaja 
 • ravintolatyöntekijä
 • toimistotyöntekijä
 • asiakaspalvelija
 • pesutyöntekijä
 • varastotyöntekijä 
 • tuotantotyöntekijä

Avoin työpaikkailmoitus kertoo aina työtehtävien sisällön sekä vaaditaanko tehtävään aikaisempaa kokemusta tai koulutusta. Monissa tehtävissä kuitenkin riittää, että omaat jonkinlaista kokemusta työelämästä, harjoittelusta tai ainoastaan hyvän asenteen työtehtäviä kohtaan.

💡 VINKKI: Mikäli et avoimista työtehtävistä löydä kokemustasoosi sopivaa työtehtävää, voit hyödyntää avoimia hakemuslomakkeita.

 1. Valitse hakemus haluamasi toimialan tai paikkakunnan mukaan.
 2. Kerro, millaiseen työhön haluaisit työllistyä ja minkälaisin työtunnein (kokoaikainen työ vai osa-aikainen työ).
 3. Laita mukaan toivomasi työn aloitusajankohta.
 4. Kerro, mitkä ovat parhaat ominaisuutesi toivomiisi työtehtäviin, ja omaatko jo kokemusta samankaltaisista tehtävistä tai harjoittelusta.
 5. Jos sinulla on CV, liitä se mukaan lomakkeeseen.

Rekrytoinnin asiantuntijat osaavat yhdistää sinut oikeaan työpaikkaan kertomasi ja osaamisesi perusteella. Voit yllättyä rekrytoijan tarjouksesta, ja saada täysin sinulle sopivan työpaikan, jota et olisi edes itse osannut lähteä hakemaan.

Se tunne, kun pääset duuniin käsiksi. Joskus homma natsaa ihan kybällä.

Korosta työnhaussa luontaisia kykyjäsi sekä oppimishalua

Kun sinulla ei ole vielä aikaisempaa työkokemusta alalta, tehtäviin liittyvien taitojen ja persoonallisuuteesi kuuluvien ominaisuuksien esiin tuominen on tärkeää.

Yleiset työelämätaidot ovat arvostettuja, ja monia näistä taidoista voit kehittää työn ulkopuolellakin. Esimerkiksi asiakaspalvelijan tai myyjän töitä hakevan kannattaa korostaa kommunikaatiotaitoja, joita hän on aiemmin käyttänyt harrastuksiin liittyvissä vastuutehtävissä, työharjoitteluissa tai vapaaehtoistyössä.

Tunnista omat vahvuutesi

Kaikilta löytyy jo omasta takaa valmiuksia, jotka liittyvät työtehtävissä vaadittuihin ominaisuuksiin, vaikka et olisi aiemmin alalla työskennellytkään. Sellaisia voivat olla muun muassa:

 • Tiimityötaidot. Millaisissa harrastusryhmissä olet toiminut tai kuuluiko työharjoitteluusi työskentelyä tiiviisti muiden tiimien kanssa? 
 • Organisointitaidot. Oletko ollut mukana järjestämässä koulun tai harrastustoiminnan tapahtumia? Miten organisointikykysi näkyy arjessa?
 • Kirjallinen ilmaisu. Oletko saanut hyvää palautetta selkeistä kirjoituksistasi tai kirjoitatko paljon omaksi iloksesi?
 • Esiintymiskyky. Oletko esiintynyt tai pitänyt puheita erilaisissa tilaisuuksissa?

Kokemus karttuu myös harjoitusjaksoilla tai vapaaehtoistyössä 

Mikäli omat vahvuudet ovat vielä piilossa, kannattaa niiden löytämiseen käyttää aikaa esimerkiksi harjoittelussa tai vapaaehtoistyössä. 

Harjoittelun ja vapaaehtoistyön kautta pääset tutustumaan eri aloihin, ja sitä kautta ymmärrät paremmin erilaisten tehtävänkuvien sisältöä, sekä mitä kaikkea työelämään oikeasti kuuluu. Saat samalla lisää kokemusta työelämästä ansioluetteloosi. 

Lue lisää: Rekrykoulutus tarjoaa rakettimaisen lähdön uudelle uralle 🚀

Työnhakutaidot kunnossa? – töitä ilman koulutusta nopeasti

Työnhaussa on tärkeää, että osaat ilmaista rekrytoijalle, millaisia vahvuuksia ja piirteitä sinulla on. Korosta niitä, jotka auttavat sinua suoriutumaan haetusta työtehtävästä onnistuneesti.

Alla olevista artikkeleista saat tukea työhakemuksen tekemiseen sekä työhaastatteluun valmistautumiseen.

Millainen on hyvä työhakemus? – lue tästä

Vinkkejä työhaastatteluun – hallitse nämä työhaastattelukysymykset

WorkPowerin kautta työnhaku sujuu nopeasti ja joustavasti. Ennen kaikkea toivomme, että kerrot meille kiinnostuksesi haluamaasi tehtävää tai alaa koskien, joko hakemalla tiettyyn tehtävään tai lähestymällä meitä avoimella hakemuksella. 
HR-tiimimme pitää kyllä huolen, että sopivan tehtävän ilmaantuessa, olemme sinuun yhteydessä. Ihan aluksi voit tutkia, olisiko kiinnostavia töitä ilman koulutusta jo tarjolla meidän avoimissa työpaikoissa.