Vinkkejä työhaastatteluun – hallitse nämä työhaastattelukysymykset

Teollisuustiimin Niina

Saitko kutsun työhaastatteluun? Onneksi olkoon! Nyt on aika valmistautua näyttämään yritykselle, miksi juuri sinut tulisi valita hommiin. Tästä artikkelista saat vinkkejä työhaastatteluun sekä näet muutamat työhaastattelukysymykset, joihin on hyvä varautua. Lukaisehan läpi, niin astut haastattelutilanteeseen paljon itsevarmempana.

Kuinka valmistautua työhaastatteluun?

Käytä aikasi ennen haastattelua hyödyllisesti. Pohdi tavoitteitasi ja osaamistasi huolellisesti suhteessa tehtävään ja työnantajaan. Tee hieman tutkimusta yrityksestä ja tarkastele tehtävänkuvausta, jotta ymmärrät, mitkä sinun osaamiseesi tai luonteenpiirteisiisi kuuluvat asiat olisivat työtehtävässä hyödyksi. 

Tehtävänkuvaus valmistaa haastatteluun

Ilmoituksen työnkuvaus on luettelo pätevyyksistä, ominaisuuksista ja taustasta, joita työnantaja kaipaa heidän mielestään potentiaaliselta hakijalta. Mitä enemmän löydät yhtäläisyyksiä omasta taustastasi tai luonteenpiirteistäsi näihin tietoihin, sitä paremmin työnantaja voi nähdä sinut avoimessa toimessa. Tehtävänkuvaus voi myös antaa sinulle ideoita työhaastattelukysymyksistä, joita työnantaja saattaa kysyä haastattelun aikana.

Mieti miksi haluat paikan – olisitko pätevä rooliin?

Ennen haastattelua sinulla on aikaa kerrata mielessäsi, miksi työpaikan haluat, ja miksi juuri sinä olisit pätevä tehtävään. Näin varmistat, että olet haastattelussa valmis kertomaan kiinnostuksesi taustat sekä perustelemaan, miksi juuri sinä olisit paras henkilö rooliin.

Tee tutkimusta yrityksestä ja roolista

Kun haet vinkkejä työhaastatteluun, yksi yleisimmistä neuvoista on tutustuminen hakemaasi yritykseen. Se on tärkeä osa haastatteluun valmistautumista, sillä saat siitä ideoita haastattelun mahdollisista aihealueista, ja se auttaa myös miettiessäsi ennakkoon kysymyksiä haastattelijoillesi.

Yrityksen ja roolin tutkiminen antaa hyvän etulyöntiaseman muihin hakijoihin nähden. Haastatteluun valmistautuminen auttaa sinua pysymään rauhallisena, jotta voit olla tilanteessa parhaimmillasi. 

Yritykseen tutustuminen valmentaa haastatteluun

Vaikka hakemasi rooli ei liity suoraan yrityksen tuotteeseen tai palveluun, on tärkeää tiedostaa, mitä yritys tuottaa ja tarjoaa. Sinun ei välttämättä tarvitse ymmärtää jokaista yksityiskohtaa, mutta haastatteluun mentäessä on hyvä omata perustiedot siitä, mihin yrityksen liiketoiminta perustuu. 

Tietämyksesi kertoo kiinnostuksestasi yritystä kohtaan, ja samalla opit itse yrityksestä enemmän.


Vertaile vastaavia tehtävänkuvauksia – arjen vastuut tutuksi

Työnkuvaus muistuttaa myös rooliin liittyvistä vaatimuksista ja vastuista. Jos mahdollista, tutki samanlaisia tehtäviä, ja käy läpi kyseisissä tehtävissä olevien henkilöiden kertomuksia esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, jotta saat käsityksen päivittäisistä toiminnoista. 

Työhaastattelun aikana voit pyytää selvennystä tai lisätietoja roolista, jotta ymmärrät toimenkuvan täysin, ja olet valmis vastaamaan myöntävästi, mikäli työtä sinulle tarjotaan prosessin edetessä.

Yrityksen työntekijät viestivät yrityskulttuurista

Nykyaikaisilla yrityksillä on yleensä sosiaalisen median tilejä ja blogeja, joissa käsitellään heidän yrityskulttuuria ja toimialaansa. Nämä tiedot voivat antaa sinulle kuvan yrityksen yleisestä fiiliksestä sekä asioista, mitä he arvostavat.

Aktiivisesti sosiaalisessa mediassa postaavat työntekijät antavat myös vihjeen siitä, millaisia persoonia ja yrityskulttuurin tuleva työ tarjoaa. Riippumatta siitä, kuinka hyvältä itse työ näyttää, on tärkeää, että sovit myös yrityksen kulttuuriin, ja jaat samanlaiset arvot sekä tavan toimia.

Muista, että haastattelussa on kyse yhtä paljon siitä, että löydät itse sopivan työympäristön, kuin siitä, että yritys löytää sopivan henkilön rooliin. Se, että arvosi ja ajatuksesi ovat linjassa yrityksen kanssa, takaa onnellisemman työelämän. 

Työhaastattelukysymykset – varaudu näihin

Yksi hyvistä työhaastatteluvinkeistä on yleisimpien haastattelukysymysten läpikäynti. Listasimme alle 10 tyypillistä kysymystä, joihin valmistautumalla osaat tuoda esiin vahvuuksiasi, ja kertoa millaisia asioita työssäsi arvostat.

1. Kerro vähän itsestäsi.

2. Mikä sai sinut hakemaan juuri tätä paikkaa?

3. Mitä tiedät yrityksestämme tai meidän tuotteista ja palveluista?

4. Mitä asioita itse arvostat työpaikassa tai -tehtävässä?

5. Miksi päätit lähteä edellisestä työpaikastasi?

6. Kerro mielestäsi isoimmasta mokasta, jonka olet töissä tehnyt.

7. Miten toimit paineen alla?

8. Kerro tilanteesta, jossa turhauduit työpaikalla.

9. Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?

10. Haluaisitko kysyä meiltä jotain?

Kerro tulevan työn kannalta oleellisia asioita

Oleellista on muistaa, että sinuun halutaan tutustua ensisijaisesti potentiaalisena työkaverina ja ammattilaisena. “Kerro vähän itsestäsi” -kysymys on laaja, mutta yleensä tämä on hyvä kohta kertoa, mitkä työtehtävät tai harrastukset ovat johtaneet sinut haastattelun ääreen, ja millaiset luonteenpiirteet tai kiinnostuksesi kohteet sinua ovat aikaisemmissa tehtävissä auttaneet.

Kun kerrot mahdollisista heikkouksistasi, kannattaa myös kertoa, mitä piirteestä olet oppinut tai miten olet saanut haasteelliset tilanteet käännettyä voitoksi.

Mikäli sinulla on kysyttävää työympäristöstä, kulttuurista tai arvoista, kysy niistä haastattelun aikana sopivassa kohtaa tai viimeistään, kun sinulle annetaan hetki kysymyksille. Työhaastattelun on tarkoitus olla vuoropuhelu, jossa yrityksen ja sinun yhteensopivuus selvitetään.

Ylipäänsä kysymyksesi yritykselle voivat vaihdella yrityksen käyttämistä ohjelmistoista ja työkaluista loma- ja sairausaikoja koskeviin käytäntöihin tai sitten voit yksinkertaisesti kysyä lopussa, kuinka rekrytointiprosessi jatkuu tästä eteenpäin. Jokainen kysymys osoittaa kiinnostusta tehtävää ja yritystä kohtaan.

Siinäpä tukku vinkkejä työhaastatteluun, ja vielä viimeiseksi se tärkein 👉 Ole oma itsesi! Tsemppiä haastatteluun, ja mikäli haastattelukutsua ei ole vielä kuulunut, vilkaisethan, millaisia urapolkuja meillä on tarjota.