IT-alan opiskelija Juhon työkokemus karttuu opiskelujen ohella – “Teollisuudessa on aina töitä tarjolla”

Jyväskyläläinen Juho Ristolainen halusi, että työkokemusta kertyy jo opiskeluaikana, koska se on paras tapa varmistaa työpaikka myös opiskelujen jälkeen. Metallitöistä kiinnostunut Juho hakeutui teollisuuden työtehtävien pariin, sillä alan runsas työtarjonta varmistaa sen, että töitä on varmasti tarjolla, kun opiskeluilta aikaa löytyy.

Kolmisen vuotta sitten 23-vuotias Juho ei vielä tiennyt opiskelupaikan tietojenkäsittelyn parista varmistuvan pian, vaan ajatukset olivat täysin entistä sopivamman työpaikan löytämisessä. 

Yläasteella kiinnostaneet metallityöt sekä suvussa oleva metallialan yritys saivat Juhon selailemaan nimenomaan teollisuuden työpaikkoja.

– Tiesin, että varsinkin koneistajille on töitä reilusti tarjolla, ja jopa ihan kohtuullisella palkalla. Mielestäni on hyvä hankkia kokemusta alalta, jossa tietää töihin pääsyn olevan lähes varma asia, kertoo Juha mietteistään alan valintaa koskien.

LUE LISÄÄ: Mitä tekee tuotantotyöntekijä tai työnjohtaja? – tutustu teollisuuteen

Helppo hakuprosessi – nopeasti töihin

Mielekkäältä kuulostava tehtävä löytyi Duunitorin kautta WorkPowerin ilmoituksista.

– Koko työnhakuprosessi oli todella helppo. Siinä täytettiin yksinkertainen lomake, johon muistaakseni ilmoitettiin oma osaaminen, koulutukset, tulityökortit, ajokorttiluokat ja aikaisempi työkokemus. Mielestäni lomakkeiden täyttö on helppo tapa hakea töitä, kun ei tarvitse välttämättä ruveta vääntämään mitään CV:tä, Juho kertoo.

Ensimmäinen työpaikka, jonka Juho WorkPowerin kautta sai, oli koneistajan ja kokoonpanijan työ. Tarkoituksena oli jäädä WorkPowerille pidemmäksi aikaa, mutta Juhon saadessa tiedon kouluun pääsystä, jäi työpätkä kesän pituiseksi.

Töitä opiskelun ohella

Myöhemmin Juhon työkokemus on karttunut WorkPowerin kautta muun muassa metallityöntekijänä alkupään tuotannon tehtävissä sekä metallityöntekijänä. 

Töitä on voinut tehdä joustavasti silloin, kun opiskeluista on ollut lomaa. 

Aikaisempi työkokemus auttaa tulevan työpaikan saannissa, sillä työnantajat arvostavat yleensä aiempaa työkokemusta, oli se miltä alalta tahansa. 

– Jos opiskelet esimerkiksi rakennusinsinööriksi, on mielestäni tärkeää ymmärtää myös ne perusasiat, joiden parissa tavalliset duunarit työskentelee. Ja ne oppii parhaiten tekemällä niitä itse, Juho pohtii.

– Toisaalta taas erilaisten esihenkilöiden alaisuudessa oleminen auttaa kehittämään omia johtamistaitoja, ja ymmärrystä siitä, millainen esihenkilö itse haluaa olla, lisää jyväskyläläinen opiskelija työkokemuksesta saatuihin hyötyihin.

LUE LISÄÄ: Töitä opiskelijalle – keikkatyössä päätät itse aikatauluistasi 📅

Taidot kehittyvät tekemällä ja positiivisuus kantaa työelämässä pitkälle.

Hyvät työelämätaidot tukevat siirtymisessä opiskelusta työelämään

Juhon oma uratavoite on päästä tekemään ohjelmointia Full Stack -kehittäjänä. 

– IT-ala on kiinnostanut jo pidempään, ja olen ensimmäisiä koodirivejä kirjoittanutkin jo melko nuorena. Nyt pienen mutkan kautta olen vihdoinkin siinä pisteessä, että pääsen toivottavasti kohta tekemään ohjelmointia ihan työkseni.

Vaikka työkokemusta on kertynyt eri alalta, on se tuonut tarvittavaa varmuutta myös tulevaisuuden työelämää varten. 

– Erilaisten esihenkilöiden alaisuudessa oleminen on vahvistanut ajatusta siitä, millaista hyvä johtaminen on. Jos tulevaisuudessa päädyn sellaiseen asemaan, jossa pääsen itse toimimaan esihenkilönä, pystyn ammentamaan hyviä asioita sieltä omaan työhön, ja samalla välttämään niitä mielestäni huonoja johtamistapoja, Juho kertoo.

– Työelämätaidot kehittyvät vain työtä tekemällä. Erilaiset työpaikat auttavat ymmärtämään, miten työpaikalla kuuluu toimia. Kannattaa myös kysellä paljon kaikkea, vaikka ne kysymykset välillä tuntuisivatkin hieman tyhmiltä. Kysy, ja ole mieluummin varma jostain asiasta, sen sijaan, että teet virheitä epävarmana, kannustaa Juho muita työntekijöitä.

Oma-aloitteisuus ja positiivisuus töihin mukaan

Juho on kerännyt työnantaja-asiakkailta palautetta positiivisuudesta ja oma-aloitteisuudesta. Hän kertookin, että etsii yleensä oma-aloitteisesti uutta tekemistä sovittujen tehtävien jälkeen, eikä jää pyörittelemään peukaloita. 

Oma motivaatio kasvaa Juhon mukaan myös osaavien esihenkilöiden johdosta.

– Hyvä työmotivaatio on monesti myös hyvän johtamisen ansiota. Hyvästä johtamisesta saa motivaatiota tehdä töitä entistä kovemmin.

Vuokratyötä voi suositella kaikille työnhakijoille

Juho suosittelee WorkPowerin kautta työskentelyä ihan kaikille heille, jotka haluavat työllistyä.

– Näissä henkilöstövuokrausyrityksissä on se hyvä juttu, että vaikka järjestelmään jättää yhden hakemuksen, hakee samalla hakemuksella useampaa työtä. Eli vaikka et saisikaan juuri sitä työtä mihin hait, niin seuraavalla viikolla saatetaan jo etsiä työntekijää toiseen tehtävään, ja sinuun otetaan silloin yhteyttä. 

WorkPowerin kanssa työnteko on joustavaa

Parasta vuokratöiden tekemisessä WorkPowerin kautta on Juhon mukaan ollut helppous.

– WorkPowerin kanssa kaikki on aina sujunut tosi helposti. Viimeisimpään työpaikkaan sovin kesätyöt suoraan asiakkaan kanssa, ja soitin vain WorkPowerille, että nyt olisi työpaikka sopimusta vaille valmis. Mielestäni työnteko on ollut myös todella joustavaa, ja esimerkiksi ylimääräisten vapaapäivien sopimisessa ei ole koskaan ollut mitään ongelmia. 

– Lisäksi WorkPowerilta on saanut aina hyvin apua, jos itsellä on ollut mielen päällä jotain työhön liittyvää, kiittelee Juho tyytyväisenä.

Saisiko olla töitä opiskelun ohella? Katso avoimet työpaikat ja kesätyöpaikat, ja laita hakemus tulemaan!


Lue lisää:Teollisuuden työpaikat 🏭 – avoimia työpaikkoja alan osaajille sekä aloittelijoille