Talotekniikkaa opiskeleva Jana siirtyi kesätöistä keikkatöihin – “ Jokainen työmaa on mestarinsa näköinen”

Iana Heimonen, kutsumanimeltään Jana, opiskelee toista vuotta Tampereen ammattikorkeakoulussa LVI-talotekniikkaa. Opiskelujen ohella Jana viihtyy keikkatyöntekijänä työmailla, sillä koulussa opitut asiat on hyvä nähdä käytännössä. Siirtyminen kesätöistä keikkatyöntekijäksi on ollut sujuvaa, töitä voi tehdä silloin kun itselle sopii. 

Vaihtelevia kesätöitä rakennusalalla

23-vuotias Jana haki WorkPowerille ensimmäisen kerran vuonna 2021, rakennusmestariksi opiskellessaan. Harjoitteluksi tarkoitettu etappi vaihtui kesätöiksi, kun Jana sai tietää tulleensa valituksi talotekniikkaa opiskelemaan, joten varsinaista harjoittelua ei tarvittukaan.

Rakennusalan kesätöissä on tullut tehtyä kaikenlaista. Henkilökohtainen lemppari on loppusiivous, siinä saa todenteolla puunata, ja näkee lopputuloksen. Se on se viimeinen vaihe, jonka jälkeen asukkaat saapuvat, kertoo Jana.

– Myös rakennusapulaisena olen päässyt tekemään erilaisia tehtäviä, kuten valuja, raudoitteita, korjausrakentamista, elementtisaumojen poistamista ja piikkausta. Olen rakennellut kaikenlaista vanhempien timpureiden kanssa. Vastuullisin tehtävä on ollut nosturikuskin alamiehenä toimiminen, jatkaa Jana kesätyötehtävien listaamista.

Rakennusalalle päädyttyään, Jana viihtyi heti niin hyvin, että uratoiveet alalla tarkentuivat.

Lue alan työmahdollisuuksista: Rakennusalan työpaikat kannattaa raksatiimin mukaan tsekata ympäri vuoden

WorkPower haluaa panostaa laadukkaisiin ja turvallisiin työvaatteisiin. Jana on kantanut vaatteita yllään monessa eri roolissa.

Jokainen työmaakohde on erilainen – ihmiset takaavat viihtymisen

Kun Jana päätyi ensimmäisen kerran työmaalle töihin, tunsi hän heti löytäneensä paikkansa.

– Mun mielestä rakennustyömaalla oli yksinkertaisesti kiva olla. Työmaa on suuri kokonaisuus, ja siellä on paljon erilaisia ihmisiä. Se dynamiikka, joka vallitsee työmaalla, on niin miellyttävä, Jana kertoo hymyillen.

– Jokainen kohde on erilainen jo työmaan porukan takia, ja jokaisen työmaan voi sanoa olevan mestarinsa näköinen. Jos rakennusmestarit on rentoja, niin myös ilmapiiri on sellainen. Jo ensimmäisen työmaakokemuksen jälkeen päätin lähteä alalle, ensin mestariopiskelijana, ja nykyään sitten talotekniikan opiskeluissa edeten, jatkaa Jana tyytyväisenä.

Opiskelujen ohella töitä voi tehdä oman jaksamisen mukaan

Siirtyminen rakennusalan kesätöistä keikkalaiseksi sujui Janalta vaivattomasti. Kouluviikossa oli yksi vapaapäivä, joten Jana päätti kokeilla työn tekemistä opiskelujen lisäksi.

– Jo WorkPowerin haastattelussa sanottiin, että kesän jälkeen keikkatyöläisenä toimiminen on mahdollista. HR-konsultti laittoikin heti ensimmäisen kesän jälkeen viestiä asiasta, joten päätin kokeilla. 

Parasta keikkatöissä on Janan mielestä se, että hän saa itse päättää, milloin töitä tekee, mutta myös työkokemuksen kerääminen ja rahatilanteen parantuminen ovat kannustaneet töiden ja opiskelujen vuorottelemiseen.

– Kyllä töissä käyminen koulun ohella helpottaa rahallista tilannetta tosi paljon, ja mahdollistaa vapaampaa olemista ja elämistä. Välillä tietenkin väsyttää, mutta sekin on ollut ratkaistavissa niin, että tekee töitä silloin kun jaksaa paremmin. Joskus taas otan vähän enemmän töitä, kun koulussa on rauhallista, kertoo rakennusalan opiskelija työn ja opiskelun yhdistämisestä.

Positiivisuus esiin ja hymy huulille. Näillä ohjeilla pääsee jo pitkälle.

Hyvällä asenteella varustettu työntekijä saa kutsun työmaalle uudestaan

Rakennusalalla Janan on yllättänyt se, kuinka paljon töitä tehdään sitä varten, että rakennukset saadaan valmiiksi ja projekti vietyä loppuun. Kokonaisuus vaatii todella paljon suunnittelua ja aikatauluttamista. 

Positiivisen asenteen omaava Jana tietää onnistuneensa töissä, kun työmaan mestari kyselee perään, ja pyytää töihin toistekin.

– Olen yleensä se tyyppi, joka hymyilee työmaalla koko ajan. Yritän pysyä positiivisena, oli tilanne mikä tahansa. Olen tosi oma-aloitteinen, tumput suorina seisominen ei ole mun juttu. Parasta on, kun tekemistä löytyy koko ajan, niin aikakin menee nopeasti, Jana kertoo omasta asenteestaan.

– On tärkeää kysyä, jos ei tiedä jotain, ja työkavereiden kanssa toimeentuleminen on ykkösjuttu. Olen tehnyt töitä sillä asenteella, että teen kaikkea, kunhan vaan ensin opetetaan tekemään. Työnteko on otettava vakavasti, mutta töissä voi olla myös hauskaa, paljastaa Jana oman mottonsa. 

Työkokemusta kannattaa kerätä jo ennen valmistumista

Jana kertoo huomanneensa, että työelämässä oletetaan vastavalmistuneilla olevan jo hieman työkokemusta.

– Jokaisesta työpaikasta ja työkokemusta on hyötyä tulevaisuuden kannalta, sillä joka paikassa oppii edes jotain uutta, Jana opastaa.

Jana itse toivoo valmistuvansa talotekniikan insinööriksi, ja pääsevänsä sen jälkeen kokeilemaan siipiään työelämässä, talotekniikan parissa. 

– Haluaisin aloittaa urani suunnittelijana, ja kasvaa alan ammattilaiseksi. Se, että on pyörinyt paljon eri työmailla mahdollistaa kokonaisuuden ymmärtämisen paremmin, Jana toteaa työkokemusten hyödyistä tulevaisuutta ajatellen.

Toistaiseksi toisen vuoden opiskelijaa työllistävät edelleen rakennusapulaisen ja rakennussiivoojan keikkatyöt, silloin, kun sopiva rako opiskelujen lomasta töille löytyy.

Mietitkö, miten saada kesätöitä? Tutki WorkPowerin avoimet kesätyöpaikat ja hae heti!