Mitä tekee tuotantotyöntekijä tai työnjohtaja? – tutustu teollisuuteen

MV-jäähdytyksen työntekijöitä_4

Kiinnostaisiko ala, missä voit nähdä kättesi jäljen, kehittää tiimityöskentelytaitojasi, ja joka tarjoaa hyvät kasvumahdollisuudet urallesi? Äläpä mieti enempää, sillä näin hyvä combo on tarjolla erilaisissa teollisuuden työympäristöissä. Olipa harkitsemasi rooli tuotantotyöntekijä tai työnjohtaja, pääset tutustumaan teollisuudessa työskentelyn etuihin ja erilaisiin työnkuviin tässä artikkelissa.

Teollisuuden työpaikat – tehtäviä teollisuuden eri osa-alueilta

Teollisuuden työpaikat tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia kokemattomallekin työnhakijalle. Useimmat teollisuusyritykset ovat valmiita perehdyttämään sinut tehtäviin, eivätkä vaadi aikaisempaa työkokemusta vastaavista tehtävistä. 

Teollisuuteen työllistyminen on siis loistava tapa rikastuttaa ansioluetteloasi, ja kehittää osaamistasi haluamaasi suuntaan. Teollisuuden tehtävissä sinulla on mahdollisuus oppia monia työelämässä arvokkaita taitoja, kuten ajanhallintaa, erilaisten ohjelmistojen ja koneiden käyttöä, tiimityöskentelyä sekä kehittää ongelmanratkaisutaitojasi.

Miksi töihin teollisuuteen?

  • Teollisuus tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia uusille ja kokeneille tekijöille.
  • Teollisuuden tehtävissä näet konkreettisesti työsi tuloksen.
  • Teollisuus on alana varma työllistäjä.
  • Tehtävien ja työvuorojen kirjosta löydät omaan elämäntilanteesi sopivan roolin. 
  • Teollisuuden työpaikat tarjoavat useita mahdollisuuksia kasvuun ja kehitykseen.

Teollisuus ei toimialana tarjoa ainoastaan useita eri työtehtäviä, vaan se tarjoaa monia erilaisia työskentelyalueita, joihin voit erikoistua. Saatat löytää paikkasi elintarviketuotannosta, tekstiilien parista, sahatuotteiden valmistuksesta tai metalliteollisuudesta. Tuotteiden valmistaminen kattaa eri alojen koko kirjon, joten pääset valitsemaan työskentelyalueesi oman kiinnostuksesi mukaisesti. 

Teollisuusuran alussa sinulla on edessäsi kaikki mahdollisuudet edistää uraasi, oppia erityistaitoja työssäsi, ja siirtyä kokemuksen karttuessa entistä korkeapalkkaisempiin töihin alalla. Kun aloitat esimerkiksi tuotantotyöntekijänä, ja keräät ahkeralla tekemisellä kokemusta, saat hyvän pohjan ja tiedostat paremmin, mihin suuntaan haluat uraasi teollisuudessa viedä.

Tuotantotyöntekijä – ensimmäinen askel teollisuuteen

Tuotantotyöntekijän tehtävä on ihanteellinen työpaikka vastavalmistuneille, henkilöille, jotka haluavat hankkia työkokemusta tai henkilöille, jotka haluavat siirtyä kokonaan uudelle toimialalle.

Tuotantotyöntekijän tehtävissä voit päästä muun muassa valmistamaan ja asentamaan eri teollisuuden alojen tuotteita aina suunnitelmista asennukseen asti, erilaisia koneita käyttäen.

Kokoonpanotöissä teet työsi erilaisia työkaluja hyödyntäen, joten näissä hommissa pärjää työntekijä, joka on näppärä käsistään ja haluaa nähdä oman työnsä jäljen. 

Metalliteollisuudessa voit päästä osaksi muun muassa metalliosien valmistusta, viimeistelyä, maalausta tai muottien valmistusta. Tuotteen matka tehtaalta myyntiin vaatii monta eri valmistusvaihetta, joten tuotantotyöntekijän rooli on tämän matkan varrella arvokas. 

Valitsemastasi teollisuuden alasta riippuen työvuorot sijoittuvat joko päiväsaikaan tai iltoihin.

Teollisuusmaalari, hitsaaja ja asentaja ovat teollisuuden ammattilaisia

Osa teollisuuden töistä vaatii koulutuksen, mutta esimerkiksi pintakäsittelijän hommiin voit päästä ilman aikaisempaa kokemusta, ja se antaa sinulle juuri oikeanlaista osaamista esimerkiksi teollisuusmaalarin tehtäviin.

Teollisuusmaalarilta kaivataan monesti jo tuntemusta teollisuuden pintakäsittelyprosessin työvaiheista ja aikaisempaa kokemusta pintakäsittelytöistä. Maalaustöitä tehdään teollisuudessa yleensä tiimeissä, jossa saat vastuullesi monipuolisia maalaustehtäviä, kuten märkämaalausta tai raepuhallusta. 

Hitsaajan töitä on tarjolla sekä vähemmän kokemusta kartuttaneille sekä alan rautaisille ammattilaisille. Mahdollinen tuleva työpisteesi sekä työtehtäväsi määrittyvät osaamisesi ja kokemuksesi määrän mukaan. 

Teollisuuden reissuhommat

Asentajan työtehtävät sopivat henkilöille, jotka toivovat vaihtelua työympäristöön. Tehtävissä vaadittava ammattitaito riippuu toimenkuvasta, joten erilaisia vaihtoehtoja asentajan tehtävänkuvissakin riittää.

Sähköasentajana pääset toteuttamaan sähkötöitä eri toimipisteiden vaihtelevissa huolto-, korjaus- ja asennustehtävissä. 

Putkiasentajan työt taas saattavat viedä esimerkiksi eri työmaakohteisiin, jossa vastuullesi kuuluu muun muassa putkilinjojen asennuksia sekä teräsrakenteiden asennuksia ja valmistusta. 

Koneasentajalta toivotaan aina tarkkaa työnjälkeä sekä oma-aloitteisuutta erilaisissa teollisuusympäristöissä. Aikaisempi kokemus alan töistä tai koulutus edistää työllistymistä koneasentajan reissuhommiin.

Työnjohtajana teollisuudessa

Työnjohtajana toimiminen vaatii tehtäväalueen prosessien ja dokumentoinnin tuntemista sekä kiinnostusta toimia esimiesroolissa. Työnjohtajan tehtävä on huolehtia tiimin projektien etenemisestä, aina toteutuksesta mahdollisiin jälkitöihin asti. Toimenkuvastasi riippuen, työnjohtajan työnkuvaan kuuluu tarvittaessa myös tehtäväalueen suorittavaan työhön osallistumista. 

Työnjohtajalta toivotaan yleisesti suunnitelmallista ja opastavaa otetta sekä kiinnostusta toimintatapojen ja prosessien jatkuvaan kehittämiseen yhdessä tiimin kanssa. 

Mahdollinen ohjelmisto-osaaminen tai tehtävää tukeva koulutus edistävät työllistymistäsi työnjohtajan tehtäviin, mutta ne eivät ole aina edellytys työnjohtajan tehtävään valituksi tulemiselle. Aikaisempi työkokemus ja teollisuuden eri työympäristöjen sekä prosessien tunteminen on arvostettua osaamista tähänkin tehtävään.

Teollisuus pitää sisällään monia eri uramahdollisuuksia, joten teollisuuden työpaikkojen joukosta löytää omansa sekä reissaajan sydämen omaava ikiliikkuja että vakituista työrytmiä ja tuloja kaipaava osaaja. Katso vaikka itse 👉 töitä teollisuudessa.