Mitä tekee Controller? Entä palkka-asiantuntija? – osaajat kertovat itse ja antavat vinkit alalle työllistymiseen

Taloushallinnon Eevi ja Susanna

Mitä tekee Controller tai palkka-asiantuntija? WorkPowerin Susanna Lehtonen ja Eevi Rasimus kertoivat titteleiden takaa löytyvistä tehtävistä, palkoista, taloushallinnon tehtäviin johtavasta urapolusta sekä siitä, miten heidän työnsä näkyy vuokratyöntekijöiden arjessa.

Controller analysoi lukuja ja tuottaa tietoa liiketoiminnalle

Controllerina toimivan Susannan mukaan Financial Controllerin päätehtäväksi nimetään yleensä yrityksen taloudellisten lukujen analysointi sekä tiedon tuottaminen liiketoiminnan päätösten tueksi. Työnkuva sisältää muun muassa:

 • tunnuslukujen laskentaa
 • datanhallintaa
 • raportointia eri tahoille sekä 
 • budjetointia

Useassa yrityksessä Financial Controller hoitaa myös kirjanpidon ja tilinpäätöksen. Myös Susannan nykyisessä työnkuvassa näkyy monipuolinen taloushallinnon osaaminen.

– Hoidan koko konsernin kirjanpidon, tilinpäätöksen, veroasiat, ostolaskut, osto- ja myyntireskontran, datanhallinnan sekä muokkauksen, mittareiden laatimisen ja ylläpidon sekä raportoinnin BI-järjestelmällä. Lisäksi tehtäviini kuuluu paljon kehitystyötä liittyen tiedonhallintaan ja raportointiin, listaa Susanna omia työtehtäviään.

– Ihan parasta työssäni on muovailla satojen tuhansien datarivien massasta värikkäitä kuvia, joita kaikki meidän yrityksessä osaavat tulkita. Myös erilaisten mittareiden kehittäminen ja uusien raporttien luonti on aina innostavaa, kertoo Susanna iloisesti.

Taloushallinnon töitä jo 15 vuotta – palkanlaskijasta Controlleriksi 

Susannan ura WorkPowerilla on kestänyt jo huimat 15 vuotta. Tehtävänkuva taloushallinnon parissa on kehittynyt vuosien varrella. Ensimmäisten vuosien aikana Susannaa työllistivät muun muassa:

 • palkanlaskenta
 • laskutus
 • ostolaskujen käsittely
 • reskontranhoito ja 
 • pääkirjan tekemisessä avustaminen

– Vuonna 2014 aloitin avustamaan enemmän kirjanpidossa ja raportoinnissa. Tein kuukauden päätöksen tehtäviä, täytin tietokantoja, toteutin kuvaajia Excelillä ja avustin tilinpäätöksessä. Samaan aikaan tein myös vanhoja työtehtäviäni, Susanna kertoo.

Muutaman vuoden päästä oli aika siirtyä pois palkkojen sekä laskutuksen parista, ja keskittyä kirjanpitoon sekä raportointiin kokopäiväisesti. 

– Ohjelmat ovat kehittyneet matkan varrella huimasti! Automatiikka vapauttaa paljon kapasiteettia työn muihin osioihin, ja vähentää inhimillisiä virheitä. Käytössä oleva tieto on lähes ajantasaista, mikä mahdollistaa nopeat toimet liiketoiminnan johtamisessa, Susanna toteaa taloushallinnon työkalujen kehittymisestä.

Controllerin palkka

Controllerin palkka vaihtelee tehtävien mukaisista vastuista riippuen.

 • Financial Controller palkka 2 600 – 5 700 € /kk
 • Business Controller palkka 3 100 – 8 000 € /kk

Palkka-asiantuntija huolehtii palkkojen maksusta ja työtuntien laskuttamisesta

Eevi WorkPowerilta kertoo, että myös hänen tehtävänkuvansa palkka-asiantuntijana on sopivan monipuolinen.

– Perustyötämme palkkahallinnon asiantuntijoina on vuokratyöntekijöiden palkkojen maksu ja työtuntien laskuttaminen asiakkailta. Sen lisäksi teemme paljon palkkoihin ja laskutukseen liittyvää asiakaspalvelua sekä työntekijöiden että asiakkaiden kanssa, Eevi kertoo.

Palkanlaskijan tehtäviin kuuluu monesti erilaisten virastojen ja vakuutusyhtiöiden kanssa toimiminen. WorkPowerilla palkkahallinnon toimintaa myös kehitetään aktiivisesti yhteistyössä muun henkilöstön kanssa.

Omassa työssään Eevi pitää erityisesti siitä, että työssä on tietty rytmi, työn olematta kuitenkaan yksitoikkoista tai tylsää. 

– Meillä tulee perustyön lisäksi viikoittain eteen yllättäviä asioita, ratkottavia ongelmia ja pohdittavaa. Työstä nautin myös WP:n supertyyppien takia, varsinkin oma tiimini on täynnä maailman parhaita työkavereita, Eevi hehkuttaa.

Vuokratyöntekijöiden palkat aina ajallaan 

Yksi palkka-asiantuntijan toimenkuvaan kuuluva osa-alue on asiakaspalvelutyö. Viikoittaiset rutiinit taas pitävät huolen, että palkat tulevat aina ajallaan vuokratyöntekijöiden tilille.

– Me viestittelemme vuokratyöntekijöiden kanssa usein sähköpostilla, puhelimitse ja viestein. Yleensä asiat liittyvät työtuntien kirjaamiseen ja muokkaamiseen sekä palkkaan liittyviin asioihin.

– Monesti myös annamme asiantuntijaneuvontaa jostakin aiheesta, ja joskus jopa aiheen vierestä. Toiset palkansaajat ovat niin tuttuja, että kuulumisiakin voi vaihtaa ja jutella niitä näitä, kuvailee Eevi työpäivien kohtaamisia.

– Maksamme palkkoja joka viikko, ja viikolla on aina oma rytminsä. Tiettyjä asioita tehdään tiettyinä päivinä. Meidän palkanlaskenta saakin hyvin usein kiitosta oikein olevista palkoista, Eevi hymyilee.

Palkka-asiantuntijan palkka

Palkka-asiantuntijan palkka riippuu tehtävien monipuolisuudesta sekä asiantuntijatasosta, jota toimenkuvassa vaaditaan. 

 • Palkka-asiantuntijan palkka on n. 2 000 – 3000 € /kk

Taloushallinnon tehtäviin pääsee montaa eri reittiä

Miten sitten taloushallinnon tehtäviin oikein pääsee? Susannan ja Eevin mukaan taloushallinnon eri toimenkuvat ovat saavutettavissa monen eri tutkinnon tai urakäänteen kautta.

– Huomasin kauppiksessa aikanaan markkinointia opiskellessani, että se ei ollut minun alani. Jatkoin Tampereella opintoja ammattikorkeakoulun liiketalouden linjalla. Tuona aikana ihastuin kirjanpitoon. Työharjoittelut tuli tehdä taloushallinnon tehtävissä, ja viimeisen harjoittelujakson tein nykyiselle työnantajalle, kertoo Susanna ensimetreistään taloushallinnon tehtävissä.

Eevi löysi itsensä taloushallinnon parista työvoimakoulutuksen kautta, ja myös hän teki harjoittelunsa WorkPowerille.

Alanvaihto mahdollisti itselleni uuden tehtävänkuvan. Meidänkin tiimissä on ollut kaikenikäisiä työntekijöitä, monella eri taustalla. Mikäli taloushallinnon tehtävät siis yhtään houkuttelevat, suosittelen täyttämään esimerkiksi avoimen hakemuksen, jossa kertoo omasta alan osaamisestaan ja tulevaisuuden toiveista taloushallinnon parissa.

Lue lisää: Taloushallinnon työpaikat työllistävät eri kokemustason osaajia

Kenelle taloushallinnon työt sopivat?

Controllerina toimivan Susannan mukaan taloushallinnon tehtävissä tärkeimpiä ominaisuuksia ovat muun muassa:

 • huolellisuus
 • kärsivällisyys
 • asiakaspalvelutaidot
 • ongelmanratkaisukyky sekä
 • kiinnostus itse tehtävää kohtaan

– Tehtävänkuvia taloushallinnon parissa on niin laaja kirjo, joten oman juttunsa löytämisen voi aloittaa esimerkiksi valitsemalla mahdollisimman monipuolisen taloushallinnon tehtävän. Alalla arvostetaan koulutusta edelleen. Suosittelen siis opiskelemaan jonkun tutkinnon tai käymään esimerkiksi aikuisopistossa kursseja, opastaa Susanna.

– Työkokemus alalta on myös iso plussa CV:ssä. Ensimmäiset työpaikkani alalla olivat ostoreskontrassa. Opin hyödyllisiä taitoja, jotka auttoivat minua myöhemmin siirtymään kirjanpidon puolelle. Kirjanpito taas johti raportoinnin pariin. Kannattaa siis hakea kaikenlaisia työtehtäviä, koska kaikki taidot hyödyttävät sinua myöhemmin uralla, suosittelee Susanna lopuksi.

Kiitos Susanna ja Eevi! Enää ei tarvitse miettiä, mitä tekee Controller tai palkka-asiantuntija, joten mikäli alan monipuoliset tehtävät kiinnostavat, aloita työnhakusi tästä 👉 Taloushallinnon työpaikat.