Hyvä CV on nopea tie haastatteluun – näin esittelet itsesi työnantajalle 💯

Rakennustiimin Juuli_2

CV:n avulla esittelet itsesi sekä osaamisesi potentiaaliselle työnantajalle, ja sillä on edelleen merkittävä osa nopeassakin rekrytointiprosessissa. Tämän artikkelin avulla selvität, mitä hyvä CV pitää sisällään, mitä itsestä tulisi kertoa, ja kuinka sellaisen toteutat.

Mikä CV? 

CV eli ansioluettelo on lyhenne sanoista Curriculum Vitae. Se on latinankielinen lause, joka tarkoittaa ”elämänpolkua”. Hyvä CV tiivistää yhteen oleellisen tiedon sinusta rekrytointiprosessia varten.

CV:n kirjoittaminen on usein vain yksi osa hakuprosessia. Työpaikkailmoituksessa saatetaan myös toivoa työhakemusta eli saatekirjettä.

Lue lisää: Hyvä työhakemus on kohdennettu ja selkeä – lue vinkit

CV:n ensisijainen tarkoitus on herättää työnantajan kiinnostus. Työhakemuksessa ja työhaastattelussa pääset nostamaan esiin haluamiasi asioita tarkemmin.

Mihin ansioluetteloa enää tarvitaan?

Monet työnantajat suosivat nykyään nopeaa rekrytointiprosessia, jossa työnhakija voi jättää omat yhteystietonsa, ja jäädä odottelemaan rekrytoijan yhteydenottoa. Useimmissa tapauksissa hakijalla on samassa yhteydessä mahdollisuus liittää mukaan oma CV.

Kun liität mukaan ansioluettelosi, saa rekrytoija valitsemassasi muodossa oleellisen tiedon sinusta ja osaamisestasi jo etukäteen. 

Jos olet kohdistanut CV:n kyseistä tehtävää ja työnantajaa ajatellen, olet jo hyödyntänyt yhden mahdollisuuden, jolla jäädä rekrytoijan mieleen, ennen varsinaista haastattelua.

CV tuo parhaimmillaan esiin asioita, joita pohditaan rekrytointipäätöstä tehdessä: 

  • tehtävään sopiva aikaisempi työkokemus, kyvyt ja osaaminen
  • sopivuus yrityksen kulttuuriin ja arvoihin
  • hakijan työelämätaidot
  • koulutus ja mahdolliset vaadittavat pätevyydet
  • motivaatio ja innostus
Rakennustiimin Juuli ja Katja
Kun rekrytoijalla on etukäteen hyvä CV edessään, voidaan itse haastattelussa mennä syvemmälle, ja saat useampia tilaisuuksia vahvistaa osaamistasi sekä motivaatiotekijöitäsi haettavaan tehtävään.

Näin kirjoitat CV:n 

Näillä seitsemällä vinkillä viilaat ansioluettelostasi työnantajaa kiinnostavan.

  1. Pidä CV tiivistettynä – Jos huomaat, että sinulla on liikaa tietoa, tee yhteenveto ja valitse mukaan olennaisimmat. Mikäli tuntuu, että et saa edes yhtä sivua täyteen, pohdi taitojasi ja vastuita, jotka sinulla oli aiemmissa rooleissasi. Olisiko niissä jotakin merkittävää kerrottavaa? Kun työkokemusta on kertynyt, on sallittua, että CV sisältää kaksi tai jopa kolme sivua. Tärkeintä on tehdä valinta tiedoista, jotka ovat CV:n kannalta oleellisia. 
  2. Tee johdonmukainen aikajana – Vältä jättämästä turhia aukkoja työhistoriaasi. Kaikki asiat eivät tietenkään työnantajallekaan kuulu, mutta jos matkustelit ympäri maailmaa tai olet ollut äitiyslomalla, voit hyvin sisällyttää ne halutessasi CV:hen.
  3. Kerro esimerkkejä onnistumisista – Kun kuvailet, mitä olet saavuttanut aikaisemmissa töissäsi, käytä numeroita tai kerro vastuista, jotka edellisellä työpaikalla sinulle annettiin, ja kuinka suoriudut niistä. Hyödynnä konkreettisia esimerkkejä.
  4. Älä piilottele kykyjäsi – ethän kuitenkaan vääristele – Potentiaalinen työnantajasi voi helposti tarkistaa tiedot opiskelu- ja työpaikastasi. Älä siis turhaan väärentele asiantuntemustasi, sillä ennemmin tai myöhemmin sellainen paljastuu.
  5. Selkeä asettelu – Varmista, että CV:si on selkeä ja helppolukuinen. Käytä luettelomerkkejä ja asianmukaisia välilyöntejä. Pidä lauseet lyhyinä, ja asettele CV visuaalisesti siistiksi. Käytä tuttua fonttia (esim. Arial, fonttikoko 11).
  6. Tarkista virheet – Virheet CV:ssä antavat valitettavasti huolimattoman kuvan. Käytä oikeinkirjoituksen tarkistusta tai pyydä jotakuta toista tarkistamaan CV puolestasi ennen kuin lähetät sen.
  7. Varmista, että CV on ajan tasalla – Sisällytä uusin kokemuksesi kunkin osion yläosaan.

CV-esimerkki ja ilmainen CV-pohja

Löydät verkosta kätevästi malleja erilaisista CV-pohjista, ja monet niistä ovat ladattavissa ilmaiseksi käyttöösi. CV antaa ammattimaisen kuvan, kun: 

  • Siinä on selkeä asettelu, mikä helpottaa lukemista.
  • Luettelomerkit sekä muut tehosteet ovat asianmukaisesti käytetty.
  • CV on täysin räätälöity hakijan hakemaan työhön.
  • Värejä ja muotoilua käytetään ainoastaan CV:n selkeyden parantamiseen.
  • Se sisältää kaikki tiedot, jotka edistävät työllistymistäsi.
  • Samaa päivämäärämuotoa käytetään kaikissa osioissa.

Lataa ilmainen CV-pohja esimerkiksi Oikotieltä.

WP360-tiimin Linda ja Heta
Viilatulla ansioluettelolla kiinnität tehokkaasti työnantajan huomion!

Mitä hyvä CV pitää sisällään?

Otsikko

CV:n otsikko on yleensä hakijan koko nimi kirjoitettuna isoilla, lihavoiduilla kirjaimilla.

Yhteystiedot

Sähköpostiosoitteen tulisi olla ammattimainen (esim. etunimi.sukunimi@esimerkki.com). Työnhaussa ei kannata käyttää sitä hassuja lempinimiä sisältävää sähköpostiosoitetta. Muista lisätä myös puhelinnumerosi, LinkedIn-profiili tai muut oleelliset yhteystiedot, joiden avulla sinut tavoittaa helposti.

Kansallisuus, syntymäaika, sukupuoli ja siviilisääty 

Nämä kaikki ovat valinnaisia tietoja, jotka voi jättää pois CV:stä, ellei niiden sisällyttämisestä ole erityistä hyötyä.

Työhistoria ja kokemus

Tässä osiossa kannattaa todella loistaa. Esittele aiemmat:

  • työroolisi
  • tärkeimmät vastuusi ja työtehtäväsi
  • vapaaehtoistyöt
  • harjoittelupaikkasi

Jätä aina uusin työkokemus ylimmäksi, ja merkitse työhistorian tiedot yksityiskohtaisesti.

Työkokemuksen tulisi sisältää työnantajan tiedot, tittelisi, työsuhteesi päivämäärät ja enintään kolme tai neljä riviä siitä, mitä olet tehnyt kyseisessä roolissa. Voit korostaa merkittäviä saavutuksia, ja kertoa lyhyitä konkreettisia esimerkkejä eri vastuista:

  • Hoiditko muiden perehdytystä? 
  • Teitkö paljon myyntiä?
  • Oliko sinulla paljon asiakaskontakteja päivässä? 
  • Olitko tuotteen tai palvelun kehitystiimissä mukana?

Taidot, kurssit ja kielitaito

Jos työkokemuksesi ei vielä ole kovin mittava, voit varsinkin silloin osoittaa kiinnostuksesi tehtävään, kertomalla työkokemuksen ulkopuolisista kursseista tai kyvyistä, joiden katsot olevan hyödyksi tulevassa työtehtävässä.

Lukemalla työpaikkailmoituksen huolella, saat hyvän kuvan siitä, millaista työkokemusta, osaamista ja persoonaa työnantaja etsii. Korosta vastaavia asioita, joita löydät myös omasta työtaustastasi tai ominaisuuksista. 

CV-kuva 

CV-kuva on parhaimmillaan hyvin valaistu ja ammattimainen. Kuvan tulisi ilmaista selkeästi miltä näytät, joten CV-kuvissa suositaan kasvokuvia sekä puolivartalokuvia. 

Nykyajan työelämässä arvostetaan siistiä pukeutumista, mutta solmio- ja jakkupukukuvia ei odoteta. Mikäli sinulle on luontevaa pukeutua töissäsi virallisemmin, voit kuvata itsesi myös sellaisissa vaatteissa. Selfietä ei suositella käyttämään CV:n kuvana.

  • Mieluummin kasvokuva kuin kokovartalokuva
  • Useimmat ammattikuvat näyttävät kasvojen lisäksi vain hieman vartaloa, koko kehon sijaan.
  • Hymyile. Hymyileminen valokuvassa voi saada sinut näyttämään itsevarmemmalta ja lähestyttävämmältä. Suoraan kameraan katsominen on suositeltavaa.
  • Varmista, että kuva on otettu sopivassa paikassa, jotta tausta on työnhakutilanteeseen sopiva.
Hyvä kuva kruunaa CV:n!

Video-CV:llä erotut joukosta

Jos päätät tehdä video-CV:n, saat monipuoliset mahdollisuudet esitellä omaa persoonaasi. Työntekijät, jotka ovat onnistuneesti toteuttaneet video-ansioluettelon, herättävät aina kiinnostusta.

Video-CV on nopea 1–3 minuutin video, jonka avulla voit tuoda kekseliäästi esiin persoonallisuuttasi, luonnettasi ja kykyjäsi.

Video-ansioluettelo on täydellinen tilaisuus myös osoittaa, että suoriudut hyvin teknisistä jutuista. 

7 vinkkiä video-ansioluettelon luomiseen

  1. Valitse hyvä tausta ja siistit vaatteet. 
  2. Kerro tarina. Suunnittele, kuinka tuot esiin kokemuksesi, persoonasi ja kykysi. 
  3. Tiivistä. Saatat joutua viilaamaan käsikirjoitusta vielä käytännössä, sillä video-CV:n tulisi olla lyhyt ja ytimekäs, jotta se jaksetaan katsoa loppuun asti.
  4. Harjoittele ensin.
  5. Elehdi luontevasti ja lisää hymyä ääneen. Näytä itseluottamuksesi ja kiinnostuksesi tulla palkatuksi.
  6. Lopeta yhteydenottopyynnöllä tai ohjaa sosiaaliseen mediaan (esim. LinkedIn), josta voi löytää lisätietoja työkokemustasi koskien.
  7. Jaa video-CV sosiaaliseen mediaan työnantajien nähtäväksi tai lähetä työhakemuksen mukana.

Lue lisää: Työnhaku somessa 

Hyvä CV jo laadittuna? Hienoa! Pistähän katsoen meidän avoimet työpaikat, ja laita ansioluetteloa tulemaan. Ollaan yhteydessä. 👋