Millaista on vuokratyö? 4 harhakäsitystä henkilöstövuokrauksesta

Mitä mieleesi tulee, kun kuulet sanan “henkilöstövuokraus” tai “vuokratyö”? Onko mielikuvasi positiivinen vai negatiivinen? Mahdolliset negatiiviset käsitykset vuokratyöstä ajoittuvat aikaan, jolloin alan käytäntöjä haettiin vielä. Nykyään tilanne on täysin toinen. Tässä tekstissä kerromme neljä yleisintä harhakäsitystä vuokratyöstä ja oikaisemme ne!

Vuokratyössä on aina kolme osapuolta: työntekijä, henkilöstövuokrausyritys, sekä työvoimaa käyttävä nk. käyttäjäyritys. Vuokratyössä henkilöstövuokrausyritys vuokraa työntekijän tekemään työtä työvoimaa tarvitsevaan käyttäjäyritykseen. Käyttäjäyritys tekee sopimuksen suoraan työntekijöitä vuokraavan yrityksen kanssa. Vaikka vuokratyö on yleistynyt viime vuosien aikana selkeästi, siihen liittyy edelleen useita väärinkäsityksiä, jotka käymme seuraavaksi läpi.

1. Vuokratyöntekijän palkka on pienempi kuin muilla

Tämä on yleinen, mutta täysin väärä luulo. Henkilöstövuokrausalalla noudatetaan kunkin alan työehtosopimusta, jolloin myös palkkasi on vähintään sen mukainen. Jos työehtosopimusta ei ole, työehtojen on oltava silti kohtuulliset. Palkasta voidaan sopia kanssasi myös tapauskohtaisesti osaamisesi ja työkokemuksesi mukaan.

Vuokratyötä välittävät yritykset eivät pidätä työntekijän palkasta mitään kuluja – vuokraustoiminta perustuu yritysasiakkailta saatuihin maksuihin vastineeksi ammattitaitoisesta työvoimasta ilman rekrytointiprosessiin, palkanlaskentaan ja muihin velvoitteisiin liittyvää vaivannäköä.

2. Vuokratyöntekijää ei arvosteta

Vuokratyöntekijän työpanosta kaivataan usein silloin, kun yrityksessä on kiireisin aika käynnissä, esimerkiksi lomien tai muiden työntekijöiden sairastumisen takia. Tällöin paikalle saatu osaava vuokratyöntekijä on korvaamaton! Yritys ei toimi ilman osaavaa työvoimaa, jonka vuoksi ammattitaitoisen vuokratyöntekijän työpanosta arvostetaan suuresti – hyvistä tekijöistä halutaan pitää kiinni.

Myös me Work Powerilla tiedostamme, että ilman motivoituneita ja innokkaita vuokratyöntekijöitä, emme voisi toteuttaa missiotamme inhimillisemmästä ja välittävämmästä työelämästä. Siksi olette korvaamattomia myös meille.

Lue työntekijämme kokemus vuokratyöstä!

3. Vuokratyöntekijällä on vähemmän oikeuksia kuin vakituisella työntekijällä

Tämä ei pidä paikkaansa. Jo lainsäädäntö määrittää, että työntekijöitä täytyy kohdella samanarvoisesti. Vuokratyöntekijällä on pääsääntöisesti oikeus hyödyntää käyttäjäyrityksen työntekijöilleen tarjoamia etuja. Joitakin poikkeuksia saattaa olla, jolloin asiasta voidaan keskustella tapauskohtaisesti.

Vuokratyöntekijälle kertyy vuosilomaa samalla tapaa kuin muille työsuhteessa oleville. Jos työsuhde on niin lyhyt, ettet ehdi pitämään vuosilomaa, lomarahat maksetaan sinulle työsuhteen päättyessä. Olet myös oikeutettu jäämään perhevapaalle työstä, sekä hoitamaan kotona sairasta lasta osittaisella hoitovapaalla. Sinulla on myös oikeus sairausajan palkkaan sekä työterveyshuoltoon.

Work Powerilla haluamme huolehtia vuokratyöntekijöidemme hyvinvoinnista ja edusta parhaamme mukaan, jotta sinulla olisi mahdollisimman hyvät edellytykset tehdä työtäsi ja nauttia siitä. Sinun etusi on meidän kaikkien etu.

4. Vuokratyöstä ei ole hyötyä

Työelämässä vaaditaan yhä enemmän monipuolista kokemusta ja kykyä mukautua uusiin tilanteisiin. Vuokratyö tarjoaa loistavan tavan kartuttaa työkokemusta ja löytää se oma juttusi. Mikäli kaipaat enemmän joustoa elämääsi ja vapauden päättää, kuinka paljon teet töitä, vuokratyö mahdollistaa sen.

Vuokratyö on hyvä väylä myös vakituisiin työtehtäviin. Osa työntekijöistämme palkataan vakituiseen työsuhteeseen käyttäjäyritykseen. Vuokratyö on siis loistava tapa kokeilla yhteistyötä puolin ja toisin. Sinä voit selvittää, olisiko kyseinen työpaikka sinulle sopiva ja samalla käyttäjäyritys saa mahdollisuuden nähdä potentiaalisi.