Kuljettajan työpaikat uran vauhdittajana – Petri siirtyi kuljetustöistä alan rekrytointiin


WorkPowerin
HR-koordinaattori Petri Räsänen tietää mistä puhuu, kun juttu siirtyy kuljettajien työnhakuun ja rekrytointiin, sillä Petri omaa itse kokemusta ratin takaa. Erilaiset kuljettajan työpaikat ovat opettaneet työn hyvistä ja haasteellisista puolista sekä millainen kuljettaja pärjää missäkin roolissa todennäköisesti parhaiten. Lue Petrin ajatuksia artikkelista, ja hae itse kuskin hommiin! 🚚

Itsenäinen työ ja asiakaspalvelulähtöisyys veivät kuljetushommiin

Kuljettajan työ vaatii oma-aloitteisuutta sekä asiakaspalvelutaitoja. Vaikka työn etuja ovatkin vaihtuvat maisemat, ja se, että saa itsenäisesti suorittaa päivän toimeksiannot, on asiakaspalvelu olennainen osa monen kuskin työnkuvaa.

– Minulla oli aikanaan muutama kaveri töissä kuljetushommissa, joten sain heiltä vähän sisäpiiritietoa työn luonteesta. Kiinnostus ajamista kohtaan, sekä itsenäinen ja asiakaspalvelulähtöinen työympäristö tuntuivat omalta jutulta, kertoo WorkPowerin Petri Räsänen kuljetusuralle päättymisestään. 

HR-alasta kiinnostuneesta Petristä myös henkilöstövuokraus tuntui mukavalta osa-alueelta, sillä omat kuskin työt olivat auttaneet kasvattamaan näkemystä siitä, minkälaista henkilöstöä kuljetusalalla tarvitaan. 

– WorkPowerilta kun tuli tilaisuus vastaan HR:n puolella, oli sellainen fiilis, että tässä työssä voin vaikuttaa oman kokemukseni avulla työni jälkeen, Petri kertoo.

Kuljetusalan työnhaku eroaa muista aloista 

HR-koordinaattorina toimiva Petri kertoo, että yleinen tietämys ja kokemus kuljetusalasta tarjoaa paljon laajemman kuvan siitä, mitä itse työ kuljetuspuolella käytännössä on. Kokemus on avuksi, kun työnhakijoiden kanssa käydään keskustelua mahdollisista tulevista työrooleista kuljetusalan parissa. 

 – Kuljetusalan työnhaku eroaa tosi paljon muiden alojen työnhausta. Tällä alalla hakijat kertovat mieluummin suoraan omasta työkokemuksesta. Tyyli, millä he kertovat sen, on todella suora, ja se sisältää paljon alan termistöä. Se, että on ollut itse alalla säästää hyvin paljon aikaa ja hermoja, kun ei jokaista asiaa tarvitse erikseen selvitellä tai kysellä, että mistäs nyt puhuttiin, Petri naurahtaa.

– Myös se on eduksi, että voi asettaa itsensä työnhakijoiden kenkiin, ja keskustella asioista oman kokemuksen turvin. Monesti se lisää luottamusta tulevaa työmahdollisuutta kohtaan, koska hakija tietää, että myös puhelimen toisessa päässä puhuva henkilö on ollut samoissa hommissa, ja ymmärtää alan sekä työnkuvan hyvin, kertoo Petri alan kokemuksen tuomista konkreettisista hyödyistä.

– Se on eduksi, että on ollut aiemmin samoissa hommissa ja voi asettaa itsensä työnhakijoiden kenkiin, sanoo Petri.

Kuljettajan työpaikoissa on eroja

Kuljettajan työpaikat vaihtelevat ajoneuvon, kuorman ja työaikojen suhteen. Valittavanasi on monipuolisesti erilaisten kuljettajien rooleja, kuten:

  • kuorma-autonkuljettaja
  • betoniautonkuljettaja
  • yhdistelmäajoneuvokuljettaja
  • maansiirtoautonkuljettaja
  • pakettiautonkuljettaja
  • jäteautonkuljettaja

Se, millaisiin asiakaspalvelutilanteisiin ja työympäristöihin sitoudut, riippuu täysin tehtävänkuvasta.

Kuljetusalan työpaikkailmoitukset kertovat aina vaadittavat pätevyydet, ominaisuudet ja tehtävät, joten pääset nopeasti jyvälle siitä, onko kyseinen työnkuva odotustesi mukainen.

Alalle voit kurvata myös avoimen hakulomakkeen kautta, kun kerrot, mitkä korttiluokat sekä pätevyydet omaat, ja lähetät avoimen hakemuksen.

VINKKI 💡: Liittymällä Kuljettajapörssiin tavoitat kauttamme hurjan määrän työnantajia, meidän WorkPowerlaisten tehdessä työnantajien kosiskelun puolestasi. 

Korttiluokat ja pätevyydet kunnossa? – hae töihin

Kuljetusalalle kaivataan lähtökohtaisesti kaikenlaisten eri korttiluokkien kuljettajia.

– Pääpaino on kuitenkin C-kortillisissa ja CE-kortillisissa. Myös B-kortillisille hommia tulee säännöllisesti, mutta niiden parissa on huomattavasti suurempi hakijamäärä, jonka takia monelle saattaa tulla sellainen tunne, että eihän noihin hommiin pääse mitenkään, Petri avaa alan tilannetta.

Kun tahto, asenne ja pätevyydet ovat kohdallaan, on työmahdollisuuksia kaikissa ajokorttiluokissa tarjolla. 

Monille työnhakijoille pitkät työpäivät saattavat tulla yllätyksenä, mutta kun ymmärtää, että päivät helpottuvat, mitä paremmin työt oppii, ei päivien pituus tunnu alussakaan haasteelliselta. Hakijan ominaisuuksista tärkeimmiksi Petri nostaa asenteen ja huolellisuuden. 

Huolellisuus on kuljetusalalla on varmasti tärkein ominaisuus, koska kalusto ja kuorma ovat hyvin arvokkaita, Petri muistuttaa.

Kun tahto, asenne ja pätevyydet ovat kohdallaan, on työmahdollisuuksia kaikissa ajokorttiluokissa tarjolla.

Työllistymismahdollisuudet kuljetusalalla ovat hyvät 

Kuljettajille löytyy tällä hetkellä hyvin töitä, eikä Itse vuokratyö Petrin mielestä eroa juurikaan yrityksen palkkalistoilla työskentelemisestä, WorkPower vain maksaa palkan työntekijälle.

– Tällä hetkellä kuljettajien tarve on todella kova, joten jos hakijalla on kortit sekä pätevyydet kunnossa, ja vaikuttaa siltä, että työnkuva on sopiva, on työllistymisen mahdollisuus todella korkealla, Petri lupaa.

Monessa paikassa varsinkin tuoreille kuskeille on käyttöä, koska juuri heillä on intoa oppia alasta uutta. Työkokemus alalta on tietenkin aina plussaa, ja kun kokemusta löytyy, on helpompi päästä haastavampiin kuljetustehtäviin, mainitsee Petri lopuksi alan sopivuudesta sekä tuoreille että kokeneille kuskeille.

LUE LISÄÄ: Patrick ja Sasa työllistyivät kuljetusalalle vuokratyöfirman kautta – torppaavat ennakkoluulot: ”Homma todella toimii”

Kuljettajan työpaikat hakusessa? Käyhän tutkimassa avoimet työpaikat WorkPowerin sivuilta, ja pistä hakemusta tulemaan 👋