Uratarinoita ja asiantuntijatehtäviä – aika ottaa seuraava ura-askel?

Teollisuustiimin Jonna, Camilla ja Mira

Oletko jo pitkään miettinyt tarttuvasi uusiin urahaasteisiin, kunhan se sopiva työ taianomaisesti tupsahtaa eteen? Useita uratarinoita mukana rakentamassa olleet Linda Wäst-Handolin ja Elina Hynninen kertovat, kuinka vaivattomasti saat WorkPowerin tiimin valjastettua työnhakusi tueksi, ja pääset samalla käsiksi myös piilotyöpaikkojen tarjontaan.

Johdon ja toimihenkilöiden rekrytiimi työllistää monipuolisesti eri aloilla

Kokeneimmankin osaajan työelämän suunta saattaa olla välillä hukassa, ja se on täysin sallittua. Nykyiset tehtävät ovat tulleet tiensä päähän, ja oman motivaation nostamiseksi on hyvä alkaa katselemaan uusia työmahdollisuuksia. 

Rekrytointipalveluihin erikoistuneet yritykset ovat nousseet tärkeäksi tukijaksi myös työelämässä jo pidempään työskennelleille ammattilaisille. 

Asiantuntija- ja päällikkötason rekrytointeja tehdään tiiviisti ympäri vuoden. Pääsääntöisesti tehtäviin haetaan kokeneita osaajia, joilla on vähintään vuosi tehtävän kannalta relevanttia kokemusta. Usein työnantajien toiveena on kuitenkin työkokemus vähintään kahdesta vuodesta eteenpäin.

Meidän rekrytointitiimin kautta työllistyy osaajia hyvin monella eri taustalla, riippuen täysin tehtävästä ja alasta. Tuemme johto- ja toimihenkilötason työnhakijoita kaikilla eri toimialoilla, aina ympäristöalasta teollisuuteen, taloushallintoon, myyntiin ja asiakaspalveluun asti, kertoo Business Manager Linda Wäst-Handolin WorkPowerilta.

Rajaa työnhakua kartoittamalla motivoivat tekijät 

HR-konsulttina WorkPowerilla työskentelevä Elina Hynninen kehottaa työnhakijoita miettimään, millaiset asiat toimivat motivaattorina työelämässä ja saavat sitoutumaan työhön, jotta näitä ominaisuuksia osataan hakea myös tulevasta tehtävästä.

WorkPowerilla on yli 600 työnantaja-asiakasta, ja heidän työntekijätarpeensa vaihtelevat aina hotellinjohtajasta projektipäällikköön ja toimistotyöntekijästä kiinteistösihteeriin saakka.

– Meidän asiakkaillamme on käyttöä niin operatiivisen johtajan saappaat täyttävän henkilön osaamiselle kuin substanssiosaamista omaavalle tekniselle myyjälle tai asiakaspalvelijalle. Kirjanpitäjän ja taloushallinnon työpaikat esiintyvät hauissa usein, ja ajan hengen mukaisesti haetaan myös erilaisen taustan omaavia markkinoinnin osaajia, Elina kertoo.

Iso osa johdon ja toimihenkilöiden työpaikoista täyttyy poolihaun kautta. Se tarkoittaa, että monet työpaikat eivät tule julkiseen hakuilmoitteluun lainkaan, vaan työpaikat täytetään jo työnhakijaksi WorkPowerin pooliin hakeutuneiden osaajien joukosta.

WP360-tiimin Linda ja Heta
Työnhakua aloittaessa kannattaa pohtia, että millaiset asiat toimivat motivaattorina työelämässä. Näin näitä ominaisuuksia osataan hakea myös tulevasta tehtävästä.

Tavoita piilotyöpaikat poolin kautta – jätä avoin hakemus

Mikäli avoimien työpaikkojen joukosta ei heti itselle seuraavaa ura-askelta löydy, on avoin työhakemus vaivaton tapa tunnustella, minkälaista tehtävätarjontaa omalla työkokemuksella on tarjolla. Hakemuksessa tulisi kertoa:

  1. Millaisia tehtäviä etsit
  2. Minkälaista konkreettista työkokemusta ja osaamista sinulta löytyy
  3. Hakemusta jättäessä on myös hyvä ilmoittaa, mikäli sinulla on erityisiä toiveita tai rajoitteita uuden työn osalta. Tällaisia ovat muun muassa toiveet ulkomailla työskentelystä, osa-aikaisuudesta, kesätyöstä tai etätyöpaikasta.

Yksi avoin hakemus – monta eri tehtävää

WorkPowerin työnhakijapooliin hakeutuminen sopii erityisesti ammattilaisille, jotka vasta suunnittelevat työpaikan vaihtoa. Poolilaiset saavat ilmoituksia myös hiljaisen haun työpaikoista, joten se tarjoaa tehokkaan väylän uusiin tehtäviin. Ilman lukuisten eri hakemusten laatimista, olet mukana monissa eri hauissa.

– Pidämme valittujen työnhakijoiden kanssa haastattelun, jonka perusteella potentiaalisimmat hakijat lisätään pooliin. Työnhakijapooliin liitetyt hakijat saavat ilmoituksia avoimista työpaikoistamme, joista hyvin moni on hiljaisessa haussa eli ne eivät tule julkiseen hakuun kauttamme ollenkaan, Linda opastaa.

– Poolilaisten ei tarvitse erikseen hakea mielenkiintoisia tehtäviämme, sillä esihaastattelu on jo kertaalleen pidetty, ja voimme esitellä heidät asiakkaalle nopeastikin, mikäli toivottu työntekijäprofiili ja hakijan toiveet osuvat yhteen, kertoo Linda hakijalle vaivattomasta prosessista.

– Lisäksi esimerkiksi taloushallinnon tehtävissä teemme anonyymejä hakijaesittelyjä tilitoimistoasiakkaillemme. Esittelyjen perusteella asiakkaamme voivat ottaa yhteyttä meihin kiinnostuttuaan työnhakijasta. Tällä tavoin hakijalla on mahdollisuus päästä mukaan useisiin eri rekryprosesseihin hyvinkin helposti, vain yhden haastattelun perusteella, jatkaa Linda.

Lue lisää: Asiantuntijan työpaikat työllistävät eri alojen huippuosaajia

Uratarinoita ei rakenneta hetkessä

Uratarinoita ei rakenneta hetkessä, vaan ne syntyvät ajan kanssa erilaisista työelämän käänteistä. Kun haluat edetä urallasi, lisäkoulutus voi olla Elinan mukaan juuri se askel, joka avaa oven uuteen. Koulutuksen ei tarvitse olla pitkä, vaan esimerkiksi jo avoimen yliopiston kurssikokonaisuuden avulla osoitat motivaatiosi osaamisesi kehittämiseen ja uralla etenemiseen.

Työpaikan vaihto alalta toiselle saattaa näkyä hetken myös tulotasossa.

– Alanvaihtajan on hyvä varautua siihen, että joudut todennäköisesti aloittamaan hieman alemmalta tasolta uudella toimialalla. Se tarkoittaa myös notkahdusta palkassa. Moni alanvaihtaja pyytää tällä hetkellä kovaa palkkaa relevanttiin alan osaamiseensa nähden. Sillä pilaa turhaan omat mahdollisuutensa jatkoon, vaikka olisikin muuten todella potentiaalinen henkilö tehtävään, Elina opastaa.

WorkPowerin HR-asiantuntijat ovat rekrytoinnin ammattilaisia, joten joskus ensimmäisenä hakemasi tehtävä vaihtuu hakuprosessin aikana jopa paremmin omaa osaamistasi vastaavan tehtävän työsopimukseen. Se, että et tule valituksi hakemaasi tehtävään voi siis joskus olla juuri se mutka, jonka urapolkusi tarvitsee.

Lue lisää: Alanvaihto kiinnostaa yhä useampia – hyppää uudelle uralle hallitusti

Vinkit työnhakijalle

Elinan mukaan kiinnostavan työnhakijan erottaa muista yleensä hyvä valmistautuminen. Persoonallisuutta ei kannata piilotella, hakemus toiveineen tulisi laatia selkeästi, ja työhaastatteluun valmistautuminen tehdä huolellisesti.

Hyvä työhakemus ja hakudokumentit kyllä erottuvat joukosta. Haastattelussa on hyvä osata perustella vastauksia, ja olla niissä rehellinen. Sellaiset perusfraasit, kuten ”tulen toimeen kaikkien kanssa” ja ”olen tunnollinen ja luotettava” eivät itsessään kerro vielä mitään. Mene syvemmälle ja kerro, mitä ne sinun kohdallasi konkreettisesti tarkoittavat, niin haastattelija saa sinusta paljon enemmän irti, Elina neuvoo.

Hakijaesittelyitä LinkedInissä

WorkPower näkyy ja kuuluu myös työnhakuun painottuneessa LinkedInissä, ja viestii sitä kautta hyvistä työnhakijoista potentiaalisille työnantajille. Idea hakijaesittelyistä on lähtenyt aikanaan Lindalta itseltään.

– Olen julkaissut hakijaesittelyjä LinkedInissä jo vuodesta 2017. Idea tuli yksinkertaisesti siitä, että en ollut huomannut muiden sitä tekevän, ja koska meillä on hyviä hakijoita poolissamme, halusimme kertoa heistä potentiaalisille työnantajille. 

– Valitsemme aina tiimin kesken, keitä nostamme anonyymisti esiin. Tämänkin kautta on löytynyt sekä uusia asiakkuuksia että hakijoita on työllistynyt, kertoo Linda lopuksi iloisena.

Lue lisää: Työnhaku somessa – nappaa työpaikka selfien sijaan

Onko uratarinasi uutta käännettä vailla? Aika vilkaista 👉 avoimet työpaikat.