Ostatko työpaikan?

Työnantaja valitsee kenelle työtä tarjoaa, ilmoitus lehteen tai mol.fi sivuille ja sitten vaan odotetaan hyviä hakemuksia. Näin eilen, tänään se ei enää riitä. Moni työnantaja on huolissaan siitä, että hakemuksia ei tule ollenkaan tai ainakaan riittävästi. Työpaikkoja jää täyttämättä tai täyttäminen viivästyy.

Miksi siitä huolimatta niin moni työpaikkailmoitus silti noudattaa vanhaa kaavaa? Kerrotaan mitä vaaditaan, toivotaan ja muistetaan lisätä loppuun kaikki positiiviset adjektiivit mitä mieleen tulee. Haloo! Jos Zalando kertoisi ilman selosteita, kuvia ja videoita, että myynnissä on punainen paita, pitkät hihat ja se sopii 172cm pitkälle naiselle, ostaisitko?

Kun mahdollinen hakija näkee ilmoituksen ja kiinnostuu edes vähän, hän googlettaa työpaikan. Työpaikka on vähintään epäilyttävä, jos sillä ei ole some-kanavia tai niissä ei ole sisältöä. Riski että hakija deletoi työpaikan ostoskoristaan, on suuri.
Työnhakija haluaa faktat siitä mitä työtehtävä pitää sisällään, on oleellista, onko paita puuvillaa vai polyesteriä. Mutta tärkeää on myös aistia, millainen fiilis talossa on. Tänään haastateltavani kertoi, että hänelle on ehdottoman tärkeää, että uudessa työpaikassa olisi hyvä tiimi. Sellainen jossa iloitaan yhdessä, autetaan toisia ja annetaan huumorin kukkia. Ylpeästi ja rehellisesti pystyin kertomaan meidän talomme tavoista. Mutta jäin miettimään, olisinko voinut tuoda näitä paremmin esiin jo työpaikkailmoituksessa. Onkohan joku potentiaalinen henkilö ohittanut hakemuksemme?

Henkilökunnan kokemukset, kuvat ja videot välittävät tehokkaasti hakijalle talon kulttuuria. Kuinka muodollisesti tai vapaasti henkilökunta käyttäytyy, miten he puhuvat asiakkailleen ja toisilleen, millaisia arvoja heistä katsojalleen välittyy. Välittäisivät siis, jos niitä vain olisi enemmän. Näkisinkö itseni tuossa joukossa?

Jos hakija klikkaa osta nappia, lähtee hakemus työnantajalle. Se ei vielä tarkoita, että työnantaja voi aloittaa poiminnan, se on vain lupaus neuvottelusta. Neuvottelut ovat hyvä aloittaa nopeasti, verkkokauppa joka viivyttelee tilauksen lähettämistä, tekee Anttilat. Työ on harvoin vain tähtisadetta ja ilotulituksia, sellaista ei kannata luvata.  Uskon, että rehellisyys vetoaa hakijaan. Neuvottelussa kokeillaan, istuuko paita täydellisesti tai edes riittävän hyvin. Jos istuu, niin kättele kauppa ennen kuin joku toinen työnantaja ehtii ensin.

P.s. Tänään kirjoitimme työpaikkailmoituksiimme työntekijöidemme kokemuksia.

Anja Pajala
Toimitusjohtaja