Lomien jälkeen töihin palatessa ei riitä, että kypärä on päässä tai työhanskat kädessä – tarvitaan myös motivaatiota ja mielekkyyttä arkeen paluuseen. Työn imu ei ole pelkästään toimistotyöläisten etuoikeus, vaan se voi syntyä missä tahansa työtehtävässä ja työympäristössä. Tässä blogissa jaamme vinkkejä siihen, miten työnantaja voi tukea työn imua arjessa.
Mitä tarkoittaa työn imu ja mistä se koostuu?
Työn imulla tarkoitetaan myönteistä tunnetilaa, jossa työntekijä kokee tarmokkuutta, omistautumista ja uppoutumista tekemäänsä työhön. Työn imussa työ tuntuu mielekkäältä, vaikka hiki virtaisi ja hommaa riittäisi. Työn imulla ei tarkoiteta vain hetkellistä tunnetta, vaan pidempiaikaista kokemusta, että työ tuntuu merkitykselliseltä, oma panos näkyy ja hommat vievät mukanaan.
Työterveyslaitoksen mukaan työn imu koostuu kolmesta seuraavasta pääelementistä:
- Tarmokkuus, eli se että töihin lähtee mielellään ja tuntee pystyvänsä kohtaamaan arjen haasteet.
- Omistautuminen, eli kokemus siitä, että työ on merkityksellistä, mielekästä ja jopa innostavaa.
- Uppoutuminen, eli kyky keskittyä työhön niin, että ajantaju katoaa ja työn tekeminen tuntuu luonnolliselta ja palkitsevalta.
Näitä kokemuksia tukevat työn voimavarat, kuten mahdollisuus oppia uutta, nähdä oman työnsä tulokset ja toimia itsenäisesti mutta yhteistyössä muiden kanssa. Kun nämä elementit ovat kohdillaan, syntyy työn imu, ja sen vaikutukset näkyvät usein parempana työnlaatuna, sitoutumisena ja työhyvinvointina.
Työterveyslaitoksen tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että työtehtävästä riippumatta kolme tärkeintä työn voimavaraa työn imulle olivat:
- työn kehittävyys: mahdollisuus käyttää monipuolisesti taitojaan ja oppia ja kehittyä työssä
- palaute omasta työstä: nähdä oman kätensä jäljet ja kuinka hyvin suoriutuu työssään
- tiimityöskentely: voimaannuttava työskentely yhdessäohjautuvassa tiimissä, jolla on autonomiaa ja kyvykkyyttä ja jonka kokee tekevän mielekästä ja vaikuttavaa työtä.
Me WorkPowerilla kiinnitämme huomiota siihen, että yrityksille välittämämme työntekijät eivät ole vain ”paikkaajia”, vaan aidosti motivoituneita osaajia. Kun työ vastaa tekijän osaamista ja motivaatiota, syntyy todellista työn imua, joka hyödyttää koko tiimiä.
Palaute ei maksa mitään, mutta tuo tuloksia
Kiireisessä kenttätyössä palautetta ei välttämättä joka päivä kuule. Pienikin tunnustus voi kuitenkin tehdä ihmeitä työmotivaatiolle. Selkeä palaute, rohkaisu ja arvostus ovat voimavaroja, joilla työnantaja rakentaa työntekijän sitoutumista, vahvistaen työn imua.
Meillä WorkPowerilla työntekijöidemme kuuleminen on sydämenasia. Keräämme säännöllisesti palautetta vuokratyöntekijöiltämme, ja viemme sitä eteenpäin asiakasyrityksillemme – jotta sinäkin työnantajana saat arvokasta tietoa arjen onnistumisista ja kehityskohteista.
WorkPowerilla haluamme tehdä kaikesta työstä arvokasta ja painotamme työn merkitystä alasta tai työtehtävästä riippumatta.
Omistautuminen alkaa merkityksellisyyden tunteesta
Rakennustyö pelastaa julkisivun, kuljetustyö pitää pyörät pyörimässä. Kun työnantaja muistuttaa, miksi työ on tärkeää, syntyy yhteinen tavoite. Merkityksen kokemus on yksi työmotivaation kulmakivistä. Kyse on siitä, että muistetaan kertoa työn vaikutuksista asiakkaalle, tiimille ja muille sidosryhmille arjen tasolla.
Työn imua ja merkityksellisyyttä voi syntyä missä tahansa työtehtävässä ja työympäristössä, ei vain toimistotyössä. WorkPowerilla haluamme tehdä kaikesta työstä arvokasta ja painotamme työn merkitystä alasta tai työtehtävästä riippumatta. Autamme työnantajia sanoittamaan työn merkityksen jo työpaikkailmoituksesta lähtien.
Kun tiimi toimii, työn imu tarttuu
Kukaan ei jaksa kehittää työtä, jos ideat menevät kuuroille korville. Kun tiimissä kommunikaatio pelaa työntekijä kokee tulevansa kuulluksi, syntyy halu tehdä työnsä vieläkin paremmin. Osallisuus ei tarkoita loputonta kokousrallia, vaan esimerkiksi sitä, että kysytään mielipidettä työvuoroihin, työvälineisiin tai arjen kehitysehdotuksiin.

Välitämme säännöllisesti palautetta työntekijöiltä ja toimimme tarvittaessa viestinviejänä, jotta työn arki kehittyy entistä sujuvammaksi. Hyvää tiimihenkeä ei voi ostaa, mutta se on mahdollista rakentaa yhdessä.
Palautuminen alkaa työpäivän aikana
Arkeen paluu tuo kiirettä, mutta työn imu ei synny ylikierroksilla. Hyvinvoiva työntekijä tarvitsee riittävästi taukoja työpäivänsä aikana, turvalliset työolot ja sopivan työrytmin. Esimerkiksi työvuorosuunnittelu, ergonomiset välineet tai taukotilojen viihtyisyys vaikuttavat enemmän kuin usein ajatellaan.
Työn ja vapaa-ajan tasapaino syntyy työnantajan tuella. Kun työn ja muun elämän rajat ovat selkeät, jaksaminen paranee. Aikataulujen joustavuus, vapaapäivien ennustettavuus ja perheystävälliset käytännöt vaikuttavat enemmän kuin arvaatkaan.
WorkPowerilla huolehdimme siitä, että työntekijöillämme on riittävä perehdytys, realistiset työajat ja että heidän hyvinvointinsa huomioidaan alusta asti.
Työn imu hyödyttää kaikkia
Työn imu ei ole pelkästään työntekijän etu, vaan se on koko organisaation ja asiakkaiden yhteinen voitto. Kun työntekijä on motivoitunut, voi hyvin ja kokee työnsä merkitykselliseksi, se näkyy parhaimmillaan suoraan työn laadussa ja tehokkuudessa: vähemmän poissaoloja, vahvempaa sitoutumista ja mukavampi työilmapiiri.
Hyvä työpaikka tunnetaan tekijöidensä kautta, joten työn imu rakentaa myös positiivisempaa työnantajamielikuvaa. Kun työntekijät puhuvat työstään myönteisesti, se houkuttelee uusia osaajia ja kasvattaa luottamusta myös asiakkaiden silmissä.
Työnantajana voit vaikuttaa työn imun syntymiseen enemmän kuin ehkä uskotkaan. Ja kun sinulla on kumppani, joka ymmärtää sekä liiketoimintasi että työntekijöidesi arjen, et jää yksin työn imun rakentamisessa.
Henkilöstökumppani – syksyn paras tuki henkilöstön hyvinvointiin
Työn imun tukeminen on jatkuva prosessi. Henkilöstökumppani voi olla työnantajan tärkeä sparraaja, joka auttaa oikeiden ihmisten löytämisessä, perehdytyksessä ja työntekijöiden vahvemmassa sitouttamisessa yritykseen.
Kun haluat rakentaa työyhteisön, joka on täynnä motivoitunutta tekemistä, me WorkPowerilla olemme valmiita auttamaan.
Jätä yhteydenottopyyntö
"*" näyttää pakolliset kentät