Saara kävi läpi kaksi koeaikapurkua ennen unelmatyön löytymistä – ”Toivoisin ihmisten jättävän rohkeammin työn, joka ei tunnu omalta”

Saara Mäenpää on seurannut urallaan rohkeasti erilaisia mielenkiinnon kohteitaan ja työskennellyt monipuolisesti eri aloilla ja työpaikoissa. Nykyisin palkanlaskijana viihtyvä Mäenpää kannustaa myös muita etsimään rohkeasti uutta suuntaa, jos nykyinen työpaikka ei enää tuo arkeen positiivista energiaa.

Artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta kaupallisessa yhteistyössä WorkPowerin kanssa.

Saara Mäenpäällä, 38, on takanaan monipuolinen ura täynnä toinen toistaan erilaisempia ja mielenkiintoisempia tehtäviä. Yläasteen jälkeen Mäenpää opiskeli hetken parturi-kampaajaksi, työskenteli sitten pitkään HK Ruokatalon tehtaalla ja myöhemmin useamman vuoden sähköasentajana.

Päätös vaihdosta taloushallinnon alalle syntyi entisen työpaikan kahvihuoneessa.

”Olin jo pidemmän aikaa miettinyt, että tekisi mieli opiskella jotakin aivan erilaista. Sitten näin lehdessä ilmoituksen merkonomin iltaopinnoista ja päätin, että nyt kyllä haen. Siitä se sitten lähti.”

Tällä hetkellä Mäenpään työt hoituvat kotona Helsingin Herttoniemessä.

Numerot kiehtoivat Mäenpäätä, ja siksi suuntautuminen taloushallinnon tehtäviin oli tavoitteena opintojen alusta lähtien. Nykyisessä työssään palkanlaskijana Mäenpää on viihtynyt jo yli kymmenen vuotta.

”Kehittymismahdollisuuksia taloushallinnossa riittää lähes loputtomiin. Lainsäädäntö ja työehtosopimukset muuttuvat jatkuvasti, ja palkanlaskennan lisäksi olen saanut hiljattain laajentaa osaamistani esimerkiksi kirjanpitoon. Haasteita on sopivasti, ja ne ovat minulle mieluisia.”

Oma paikka löytyi kokeilujen kautta

Vaikka Mäenpää löysi omalta tuntuvan alan jo kymmenisen vuotta sitten, ei juuri itselle sopivan työpaikan löytäminen ole ollut yhtä helppoa.

Mäenpää työskenteli pitkään keskikokoisessa tilitoimistossa, kunnes se liittyi yritysoston myötä osaksi suurempaa yritystä. Tunnelma työpaikalla muuttui, ja Mäenpää koki, että on oikea aika nostaa kytkintä.

Mäenpää pääsi kahteen eri tilitoimistoon, mutta molemmat työsuhteet päättyivät koeaikapurkuun – toinen työnantajan puolelta, toinen Mäenpään omasta toiveesta.

”Ja hyvä niin! Koeaika antaa mahdollisuuden tunnustella, sopiiko työpaikan kanssa yhteen. Molemmat sopimukset purettiin hyvässä yhteisymmärryksessä.”

Palaset loksahtivat kohdalleen, kun WorkPower etsi palkanlaskijaa asiakkaalleen Ovidoorille. Hakuprosessi oli nopea ja rento, ja parin viikon sisällä työpaikkailmoituksen lukemisesta Mäenpäällä oli uusi työsopimus allekirjoitettuna.

”WorkPowerin rekrytoija kohtasi minut hyvin henkilökohtaisesti ja omana itsenäni. Jälkikäteen vähän mietin, että mitähän hän ajatteli, kun kerroin niin rehellisesti ja kaunistelematta omasta tilanteestani”, Mäenpää muistelee nauraen.

”Mutta hän kuuntelikin oikeasti ja osasi huomioida toiveeni.”

Mäenpää on hakenut töitä henkilöstöpalvelualan yritysten kautta useita kertoja. Se on tuonut helpotusta työnhakuun, sillä yhdellä hakemuksella tulee huomioiduksi useisiin työpaikkoihin.

Työnhaku ei ole helppoa, mutta joskus tuntemattomaan hyppääminen kannattaa

Nyt Mäenpää iloitsee työpaikasta, jossa kokee kaikkien palasten loksahtaneen kohdalleen.

”Etsin paikkaani hetken, mutta tässä on nyt hyvä olla. Olen nykytilanteestani todella onnellinen. Kahdeksan työntekijän firmassa yhteishenki on hyvä, kaikki tuntevat toisensa ja saan tehdä töitä ihanille asiakkaille.”

Työnhaussa WorkPowerin kaltaisten yritysten kautta on Mäenpään mielestä se etu, että yhdellä hakemuksella voi hakea useisiin avoimiin tehtäviin erilaisiin asiakasyrityksisiin.

”Työnhaku ei ole mitenkään helppoa puuhaa. Jos yhdellä hakemuksella voi hakea kymmeniin paikkoihin, se säästää hurjasti aikaa ja energiaa. Ja kun rekrytointia hoitaa aito ammattilainen, hän haluaa oikeasti löytää sinulle sopivimman työn.”

Mäenpää haluaa kannustaa myös muita etsimään omaa alaansa ja työpaikkaansa rohkeasti. Usein itselle sopivin ratkaisu löytyy vasta kokeilemalla.

”Moni tuntuu jämähtävän samaan työpaikkaan turvallisuuden tunteen takia, vaikkei välttämättä olisikaan siihen täysin tyytyväinen. Toivoisin, että yhä useampi uskaltaisi rohkeasti jättää tutun ja turvallisen ja ryhtyä etsimään työpaikkaa, joka tuntuu aidosti sopivalta ja hyvältä.”

Hakisitko uusiin tehtäviin Saaran tavoin? Katso avoimet paikat WorkPowerilla ja lähetä hakemus »

Kirjoittanut Janita LindströmAlkuperäinen artikkeli