Vain Työelämää jakso 5 – Katse tulevaisuuteen – korvausrekrytointi vai uusi tehtävänkuva?

Viidennessä Vain Työelämää -jaksossa keskustellaan avoimuuden hyödyistä rekrytointiprosessissa sekä siitä, kuinka rekrytointi on aina tilaisuus järkeistää tehtävänkuvaa, ja päivittää tehtävä tukemaan liiketoiminnan tulevaisuuden tavoitteita.

Miten rekrytointeihin kannattaa valmistautua, WorkPowerin Matti Helin?

Rekrytointitarve on samalla hyvä tilaisuus määritellä työtehtävä uudestaan, ja arvioida keskitytäänkö tehtävässä liiketoiminnan kannalta olennaisiin asioihin. Nykyhetkestä tulisi nostaa katse myös tulevaisuuteen. Miettiä, mihin suuntaan yritys on menossa, ja mitä osaamista tarvitaan tulevaisuudessa, opastaa asiakkuuspäällikkö Matti Helin.

Vaatimuslistaa ei kannata hakata kiveen, vaan haettavan henkilön profiili voi sisältää moniakin eri ominaisuuksia ja osaamista. Helin kuitenkin muistuttaa, että useat asiat pystyy omaksumaan hyvän perehdytyksen avulla.

– Perehdytyksen vaikutusta rekrytoinnin onnistumiseen ei voi väheksyä pitkällä aikavälillä, vaikka hakija vaikuttaisi paperilla kuinka hyvältä tahansa. Yrityksen kannattaakin valmistautua myös siihen, että heiltä löytyy henkilö, jolla on aikaa ja kompetenssia perehdytyksestä huolehtimiseen.

Lue lisää: Tunnista yrityksen osaamistarpeet – Lataa ilmainen oppaamme suunnitelmallisen rekrytoinnin tueksi

Tunnista motivaatiotekijät – älä arvota

Työn merkityksellisyys on Vain Työelämää -asiantuntijoiden mukaan tärkeä työssä viihtymistä ja onnistumista tukeva tekijä. Helinin mukaan merkityksellisyys syntyy loppujen lopuksi melko yksinkertaisista asioista, kuten tavoitteiden tiedostamisesta ja ymmärryksestä, kuinka oma työ vaikuttaa yrityksen mission saavuttamiseen.

– Varmasti myös tehtävien sopiva haasteellisuus vaikuttaa, ettei jokainen päivä ole samaa puurtamista. Tässä on tietysti paljon yksilöllisiä eroja, Helin toteaa. 

Myös motivaatiotekijöissä on eroja. Olennaisinta yrityksen kannalta onkin tunnistaa tekijät, ei arvottaa niitä.

– Kaikkia meitä motivoi eri asiat. Mielestäni siinä ei ole mitään ihmeellistä, jos joku sanoo tekevänsä työtä pelkän rahan takia. Joskin pitkässä juoksussa, jos työn ainoa motivaatiotekijä on raha, niin harva meistä on sellainen robotti, että jaksaa painaa vuositolkulla työtä, josta ei saa mitään muuta mielihyvää tai merkityksellisyyden tunnetta kuin palkan tilipäivänä, Helin muistuttaa.

Asiantuntija töissä toimistolla.
Työnhakijat motivaatiotekijät on tärkeä tunnistaa, muttei arvottaa.

Kutsumusammatti tai ei – pätevä työntekijä on aina arvokas 

Intohimo työhön ja työnpalo ovat arvokkaita ajureita uralla. Helin kuitenkin toteaa, että aina työn ei tarvitse olla se suurin rakkaus. Toisia motivoi raha, toisia tunnollisuus, ja jonkun tekemisen takana on suorittajaluonne.

– Monelle esimerkiksi se raha voi olla niin vahva ajuri, että sellainen tekijä on tehtävässään erittäin pätevä, vaikkei työnkuva hänen ihannetta vastaisikaan. Mikä ikinä se eteenpäin työntävä voima onkaan, niin väitän, että on olemassa paljon todella hyviä ja työssään päteviä tekijöitä, vaikkei nykyinen työ se kutsumusammatti olisikaan, Helin painottaa.

Vain Työelämää -jaksossa keskustelua syntyi lisäksi tehtäväkokonaisuuksista, työelämämallista, ja eri ikäisistä työnhakijoista. Klikkaa mukaan sivun yläosasta ☝️

Vain Työelämää: Anja Pajala, CEO, WorkPower, Juho Toivola, organisaatiopsykologi, yrittäjä, Thomas Grönholm, CEO, Duunitori, Matti Helin, asiakkuuspäällikkö, WorkPower, Niina Riikonen, asiakkuuspäällikkö, WorkPower, Saku Happonen, toimialapäällikkö, WorkPower, Aki Mäki-Arvela, toimialapäällikkö, MediPower (2021).

#vaintyöelämää #wpfiilis #vtekausi1