Työelämätaitojen kehittäminen – Ole rohkeasti loistava!

Pysähdytkö koskaan miettimään, mikä on sujunut työssäsi hyvin tai mitä voisit mahdollisesti tehdä paremmin? Onko sinulla mahdollisuus perehtyä omiin työelämätaitoihisi työn ohessa? Suunnitteletko tulevaa päivää tai työviikkoa, vai sujahtavatko päivät ohi sen kummemmin ajattelematta? Tässä muutamia ajatuksia meidän tiimiltämme aiheeseen liittyen.

Mitä työelämätaidot ovat?

Työelämätaitoja tarvitaan oman työn suunnittelussa. Tämän päivän asiantuntijatyö on hyvin monitahoista, substanssiosaamisen lisäksi vaaditaan mm. jatkuvaa oppimista, itseohjautuvuutta ja muutoskykyä. Työpäivissä keskeytyksiä on paljon ja aikataulut usein kiireisiä. Asiantuntijatyössä on paljon vapautta, mutta myös vastuuta. Työelämätaidoilla pystyt parantamaan omaa suoritustasi ja saamaan päivistäsi enemmän irti. Se on parempaa suunnittelua ja asioihin keskittymistä, tiimin työnjakoa sekä oman oppimisen ylläpitämistä. Työelämätaitojen miettimisellä ei ole tarkoituksena lisätä kuormaa vaan huomata ne tilanteet, joissa tekee itselleen työstä hankalaa.

Voisimme kuvitella, että jokaiselta löytyy työelämästä jotain parannettavaa.

Milloin sinä loistat?

Uskallamme väittää, että liian usein keskitymme ajattelemaan, että meidän pitäisi kehittää niitä ominaisuuksia/työskentelytapoja, jotka eivät ole meidän erikoistaitojamme. Entä jos heikkouksiemme sijaan keskittyisimmekin kehittämään entisestään omia vahvuuksiamme? Minkälaisissa asioissa Sinä olet erityisen hyvä? Missä tilanteissa/työtehtävissä pääset hyödyntämään vahvuuksiasi? Kiinnitä huomio niihin! Eihän maailman toiseksi parhaaksi kitaristiksi äänestetty suomalainen blueskitaristi Erja Lyytinen käytä aikaa rumpujen soittamisen harjoitteluun. Hän hioo kitaransoittotaitojaan entisestään, ehkä tavoitteenaan olla tulevaisuudessa maailman paras! Kun siis lähdet hiomaan itsestäsi timanttia, kannattaa myös kiinnittää huomiota työelämätaitojen suunnitteluun.

Suunnittele ja edistä

Olet varmasti törmännyt sanontaan: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Monessa työssä on kuitenkin mahdotonta suunnitella kaikkea etukäteen, kristallipalloa kun ei kellään ole. Hektiseenkin työhön on kuitenkin mahdollisuus luoda rutiineja, ja toistuvat tapahtumat tuovat tekemiseen tasapainoa. On tärkeää luoda jonkinlainen suunnitelma päivä-/viikko-/kuukausitasolla, jotta tekeminen säilyy aktiivisena. Ei kuitenkaan ole järkevää buukata päiviä etukäteen ihan täyteen, vaan jättää kalenteriin väljyyttä, joka mahdollistaa mukautumisen tilanteisiin. Muista, että ihan kaikkea ei tarvitse saada valmiiksi. Työviikko on hyvä päättää sellaiseen fiilikseen, että kokee edistäneensä asioita. Suunnittelun ja toteuttamisen jälkeen olisi hyvä myös reflektoida tehtyä työtä.

Arvioi, analysoi, muuta

Työviikko on nyt takana, mutta mihin se aika todellisuudessa meni? Äsken vasta oli maanantai ja nyt onkin jo perjantai. Meidän tiimillämme on tapana käydä aina työviikon päätteeksi lyhyesti kulunut viikko läpi. Tässä joitakin vinkkejä, millaisia kysymyksiä voi itselle ja toiselle esittää:

  • Mikä meni hyvin? Mitä minä tein hyvin?
  • Mikä oli viikon paras juttu?
  • Mikä olisi sujunut paremmin?
  • Mitä lupaan tehdä ensi viikolla?

Kysy ja ennen kaikkea kuuntele! Näiden kysymysten avulla pääsee jo hyvin alkuun siinä mistä työelämätaidoissa on kyse. Anna ja ota vastaan palautetta avoimin mielin. Tiimin kesken jaettu pieni totuuden hetki viikossa tuo omaa työtä näkyväksi. Pohdinta ja keskustelu myös lisää tehtävistä selviytymistä seuraavalla viikolla.

Ja lopulta… ole itsellesi hyvä ystävä

Työtaitojen suunnittelusta ei kuitenkaan kannata tehdä itselleen uutta suoritettavaa tehtävää. Kuinka kukaan pystyisi vastaamaan kaikkiin työelämän tarpeisiin ja toiveisiin? Ehkä on hyvä olla itselleen armollinen ja hyväksyä se, että asioiden edistäminenkin riittää. Tavoitteiden saavuttamiseen kannattaa tietenkin pyrkiä, mutta tyylejä on monia. Huomaa hyvä itsessäsi ja kehitä omia taitojasi parhaasi mukaan. Saatat pian huomata, että työt etenevät ja uskallat olla rohkeasti loistava omassa työssäsi. Työelämää riittää vielä pitkäksi aikaa, koskaan ei tarvitse olla valmis.

Niina Riikonen, asiakkuuspäällikkö & Elina Forssell, HR-konsultti