Näin onnistut työhaastattelussa

Saitko kutsun työhaastatteluun? Onneksi olkoon, tämä on jo merkittävä askel kohti uutta unelmiesi työpaikkaa! Mutta miten pääset maaliin asti? Miten onnistut vakuuttamaan ammattitaitosi ja olemaan se ”hyvä tyyppi”? Toki me kaikki tiedämme nämä ehdottomat virheet, joita tulee välttää kuten myöhästyminen jne. mutta mihin työhaastattelussa tulisi kiinnittää eritoten huomiota ja miten työnhakijaa siinä tilanteessa oikeasti mitataan?

Ole oma itsesi!

Ainahan kaikki sanovat, että olet vain oma itsesi. Näinhän jo äiti sanoi ensimmäisenä kouluaamuna. Mutta miten paljon haastattelussa uskaltaa päästää menemään? Moni sortuu vastaamaan kysymyksiin miellyttävällä tavalla ja tässä tilanteessa kuva itsestä saattaa seilata kauemmas. Toki on hyvä aistia ympäristöä, mutta älä kätke persoonaasi! Monesti iskevä ja miellyttävä persoona saattaa pelastaa hakijan muutamalta puutteelta. Omana itsenä oleminen tarkoittaa myös rehellisyyttä, mutta tässä kannattaa olla varovainen. Älä kerro itsestäsi liian rehellisesti ja sorru samalla haukkumaan esimerkiksi edelliset työnantajat jne. Tässäkin kohtaa vähemmän on enemmän.

Ole napakka!

On hienoa, jos hakija omaa hyvät puheenlahjat ja kieli soljuu mukavasti, vaikka sitä välillä vaihdeltaisiinkin. Tosiasiassa hakijoita saatetaan haastatella useampi päivässä ja tällöin hakija tekee haastattelijalle suuren palveluksen, kun haastattelusta suoriudutaan kohtuullisessa ajassa. Ei kannata lähteä selittelemään asioita liian kaukaa haetusti ja täytellä simppeleitä lauseita monilla täytesanoilla, vaan vastata lyhyesti ja ytimekkäästi, niin ettei vastaus kuulosta enemmänkin selittelyltä.

Perustele!

On helppoa kertoa itsestään ominaisuuksia, jotka uskoisi olevan hyödyksi haettavassa tehtävässä, mutta mitä jos joutuisit perustelemaan, että miksi sinä olet hyvä tiimipelaaja? Näissä tilanteissa ei kannata päästää mopoa käsistä, vaan pysyä todenmukaisena ja valmistautua perustelemaan piirteet, joita itsestäsi luettelet. Mikäli hakija kokee olevansa hyvä tiimipelaaja, saattaa häneltä löytyä taustalta kokemus, jossa hän on saanut merkittävää tulosta aikaiseksi tiimin kesken tehdyssä projektissa. Näistä onnistumisista kannattaa aina kertoa, mikäli ne liittyvät olennaisesti johonkin lueteltuun ominaispiirteeseen.

Olisiko sinulla vielä jotain kysyttävää?

Tämän kysymyksen hakija kohtaa ainakin 90% varmuudella haastatteluissa. Suurimalle osalle haastattelijoita tällä kysymyksellä on myös viimeisenä silauksena suuri merkitys. Mutta mitäs jos kaikki asiat on jo käyty läpi ja pää lyö tyhjää? Tässä vaiheessa hakija saattaa kuitata hiljaisuuden ja tokaista ”milloin saan tietää olenko valittu”? Valitettavasti tämä kysymys ei viesti haastattelijalle kovinkaan paljon kiinnostuksestasi. Tämä tilanteen välttämiseksi onkin tärkeää, että hakija pysähtyy miettimään oman kysymyksensä huolella jo ennen haastatteluun saapumista. Hakija voi kysyä esimerkiksi yrityksen tulevaisuuden suunnitelmista, tulevasta tiimistä, tai vaikka mitkä ovat ne ominaisuudet, joita tulevassa työnkuvassa eniten vaaditaan. Vältä kysymystä mitään itsestään selvää esimerkiksi yrityksestä ja samalla paljasta, että hakijayritykseen perehtyminen on jäänyt selvästi vähemmälle.

Löysä käsi = ensivaikutelma

Sitten on vielä ne pienet seikat, jotka saattavat kaiken muun ajatusmyrskyn keskellä unohtua. Ensivaikutelmalla on tärkeä rooli työhaastattelussa, koska haastattelija perustaa tulevan haastattelun usein alitajuntaisesti siihen miltä ensimmäiset sekunnit haastateltavan kanssa tuntuvat. Saavu haastatteluun vaatteissa joissa olet itsevarma, nyt ei ole oikea hetki räväyttää ja säikäyttää hyvällä tuurilla myös itseä. Kun kättelet, kättele kunnolla! Ei tarvitse toki murskata, mutta käden puristus kertoo jo paljon ihmisestä.
Haastattelun jälkeen itse haastattelijana on mukava saada esimerkiksi sähköpostiviesti, jossa hakija kiittää vielä tapaamisesta ja kenties jopa mainitsee, kuinka mielenkiinto heräsi vielä entisestään.
Ja mikäli rimakauhu alkaa vaivata ja pahasti, muista että haastattelijakin on vain ihminen ja myös haastattelijalla on velvollisuus tehdä haastatteluhetkestä miellyttävä kokemus molemmille osapuolille. Iso tsemppi kaikille haastatteluun tähtääville!

Mari Uusluoto
Henkilöstökoordinaattori