Hyvä ilmapiiri luo viihtyvyyttä, hyvinvointia ja tuloksia

Olen työskennellyt monenlaisissa työympäristöissä. Jokainen työpaikka on erilainen ja olen usein miettinyt, että mikä tekee juuri tästä työpaikasta viihtyisän. Sellaisen, jossa minulla on hyvä olla, jonne on kiva mennä ja jossa työntekijät viihtyvät vuodesta toiseen.

Työhyvinvointi ja työssä viihtyminen ovat avainsanoja nykypäivän työmarkkinoilla. Yhä useammin kohtaan hakijoita, joille mukava työporukka ja viihtyisät olot ovat niiden asioiden listalla, joiden perusteella työpaikkaa valitaan. Kysymyksiä, kuten ”Millainen porukka siellä on?” tai ”Ovatko työntekijät viihtyneet?”, kuulen tämän tästä työhaastatteluita pitäessäni. Hyvä ilmapiiri ja mukavat työolot ovat työnantajan valttikortteja työvoimaa rekrytoitaessa.

Tiesitkö, että:

  • työntekijä, joka viihtyy työssään, tekee työnsä paremmin.
  • työssään viihtyvä työntekijä uskaltaa tuoda ajatuksensa ja mielipiteensä rohkeammin esille. Hänellä on suurempi luottamus itseensä ja hän kokee työnsä mielekkäämmäksi.
  • työssään viihtyvä työntekijä ei vaihda työpaikkaa jatkuvasti. Tämä säästää merkittävästi kuluja, joita tulee uuden ihmisen palkkaamisesta ja perehdyttämisestä työpaikalla.
  • hyvä työyhteisön ilmapiiri tukee sekä organisaation että sen jäsenten hyvinvointia.
  • hyvän ilmapiirin on todettu vähentävän stressiä, onnettomuuksia ja sairauspoissaoloja?

Ilmapiiri on asia, joka syntyy yhteisön jokapäiväisestä toiminnasta. Itselleni hyvä ilmapiiri tarkoittaa toisten arvostamista ja huomioimista, huumoria sekä pyrkimistä yhteiseen tavoitteeseen. Se on jokapäiväistä vuorovaikutusta työkavereiden kesken: miten huomioin työkavereita aamulla työpaikalle saapuessani? Voinko tehdä työni niin, että se helpottaa myös muiden työntekoa? Miten käyttäydyn muita kohtaan stressin ja kiireen keskellä? Muistanko olla kiinnostunut myös työkaverin asioista, vaikka omat asiat tuntuvat tärkeämmiltä juuri nyt?

Arvostan työyhteisössä myös rehellisyyttä. Jos päivä on lähtenyt käyntiin väärällä jalalla tai projekti meni metsään, mitä sitä piilottelemaan. Tilanteesta kertominen muille auttaa työkavereita ymmärtämään, mistä toisen huonotuulisuus johtuu ja yleensä sen sanominen ääneen on jo puoli voittoa kohti parempaa fiilistä. Vastaavasti onnistumisista saa ja pitää olla näkyvästi iloinen. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo, kuten vanha suomalainen sananlasku kertoo.

Yllämainitut asiat eivät ole järin suuria asioita, mutta niillä on sitäkin suurempi merkitys työpaikalla. Omalla toiminnallamme vaikutamme koko työyhteisön viihtyvyyteen ja sitä kautta hyvinvointiin ja tuloksiin. Oletko viime aikoina pysähtynyt miettimään, mikä on juuri sinun vaikutuksesi työyhteisöösi? Entä miten sinun työpaikkasi ilmapiiri vaikuttaa sinun työntekoosi?

Viihtyisää työviikkoa!

Elina Hyvärinen
Henkilöstöassistentti