Miten tehdä erottuva CV?

Hämmästelen työssäni hyvin usein sitä, kuinka monelta CV puuttuu. He eivät ole unohtaneet liittää CV:tä hakemukseen vaan heillä ei ole CV:tä tehtynä ollenkaan. Taustalla voi olla se, että työnhakija ei ole koskaan tarvinnut itselleen CV:tä tai ei ole koskaan osannut rakentaa itselleen toimivaa CV:tä ja sen tekeminen on sitten jäänyt.
CV:n merkitys työnhaussa on kiistaton. Se toimii ikään kuin tuoteselosteena työnhakijasta työnantajalle ja sen rooli työnhaussa tulee kasvamaan tulevaisuudessa. Ihmiset vaihtavat nykypäivänä useammin työpaikkaa, kouluttavat ja kehittävät itseään aktiivisemmin kuin ennen vanhaan. LinkedIn on jo monelle suomalaiselle tuttu ja maailmalla vieläkin käytetympi sosiaalisen median kanava, jossa työntekijä ja työnantaja kohtaavat. Verkkoon on kehitetty myös monia muita alustoja, joilla työnhakija voi tuoda itseään persoonallisemmin esille ja kertoa osaamisestaan. Teknologia kehittyy kovaa vauhtia ja samalla myös työnhakijamarkkinoilla olevien ja rekrytoinneista vastaavien ikärakenne muuttuu, kehitystä tapahtuu ja nähtäväksi jää millaiseksi CV muuttaa muotoaan tulevaisuudessa.
Alle olen kirjoittanut muutamia vinkkejä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun laadit itsellesi CV:tä.

CV:n pituus ja sisältö

Pyri rajaamaan CV:si niin, että se on rajattu hakemaasi työtehtävää kohtaan. Sisältöön kannattaa kiinnittää huomiota ja pitää mahdollisimman yhtenäisenä. Haasteeksi saattaa tulla, mikäli työhistoria on rikkonainen syystä tai toisesta. Mikäli työsuhteiden kestot ovat lyhyitä niin yksi vaihtoehto on esimerkiksi niputtaa työsuhteet vuosilukujen alle. Esimerkiksi pääotsikko vuosiluku ja alaotsikon alle työtehtävät ja muutokset. Pidä CV:n pituus maksimissaan 2 sivun pituudessa. Erityisesti rekrytoijaa kiinnostaa hakijan viimeisimmät työsuhteet eikä missä työura on aloitettu mansikanpoimijana. Toki työuransa alkuvaiheessa olevilla kaikki työkokemus on mainitsemisen arvoista. Työkokemus olisi hyvä järjestää uusimmasta vanhimpaan, sillä rekrytoijan on johdonmukaisempaa muodostaa mielikuvaa työntekijän työhistoriasta ja sen kehityksestä. Itse pidän siitä, että CV:n alkuun on mainittu muutamia työnhakijan vahvuuksia, jotka herättävät rekrytoijan mielenkiinnon hakijasta.

Valokuva

Minulta kysytään usein kannattaako kuva liittää CV:n? Kuva antaa CV:lle kasvot ja laadukas kuva on eduksi. Kannattaa siis kiinnittää huomiota kuvan laatuun. Epäselvä itseotettu selfiekuva ei anna vakuuttavaa kuvaa työnhakijasta vaan antaa ennemminkin huolimattoman vaikutelman.

Perustiedot ja oikeinkirjoitus

Pyydä vaikka ystävääsi lukemaan CV:si läpi, jotta vältyt mahdollisilta kirjoitusvirheiltä. Tarkista yhtenäinen ulkoasu: fontit, otsikot, vuosiluvut yms.

Ulkoasu

CV:n ulkoasua miettiessäsi, muista, että voit olla myös luova. Pidä kuitenkin huolta, että se on helposti luettava ja selkeä.

 

Juuli Friberg
Henkilöstöassistentti