WorkPowerin toimihenkilö pitämässä esitelmää.

HR- ja rekrytointisanasto työnantajille sekä työntekijöille

Tältä sivulta löydät laatimamme modernin HR-aapisen, joka auttaa sinua ymmärtämään ja puhumaan kuin rekrytoinnin ammattilainen. Pidä kynäsi terävänä ja tee muistiinpanoja, niin pian olet valmis osallistumaan vaikka HR-aiheiseen sananselityspeliin.

Rekrytoinnin aakkoset

Henkilöstöala on monen muun toimialan lailla täynnä omaa erikoistunutta ammattisanastoa. Tämän aapisen avulla saat paremman ymmärryksen henkilöstöalan ja rekrytoinnin sanastosta – A:sta Ö:hön. Olitpa sitten työnantaja tai työnhakija, tämä sanasto auttaa sinua pysymään ajan tasalla alan keskeisimmistä käsitteistä sekä varmistumaan, että kaikki osapuolet puhuvat yhteistä kieltä. 

Laita reppusi selkään ja hyppää opintielle! 

MediPowerilaiset koulunpenkillä.

A-kirjain

AAvoin hakemus

Avoimella työhakemuksella työnhakija voi osoittaa kiinnostuksensa yritystä kohtaan, vaikka juuri sillä hetkellä hakijan tilanteeseen sopivaa paikkaa ei olisi avoinna. Parhaimmillaan oikeaan aikaan lähetetty avoin hakemus voi johtaa mielekkään piilotyöpaikan nappaamiseen ilman työlästä valintaprosessia. Tämä auttaa nopeuttamaan rekrytointiprosessia myös asiakasyrityksen näkövinkkelistä.  

Avoimella hakemuksella voi olla merkittävä rooli myös rekrytointiyrityksen kautta lähetettynä. WorkPowerin olemassa olevaa työnhakija- ja osaajapankkia käydään jatkuvasti läpi uusien työpaikkojen avautuessa. 

B-kirjain

B – B2B eli Business-to-Business

B2B eli Business-to-Business on yritysten välistä liiketoimintaa, olipa kyse vaikka henkilöstöalan palveluista tai yhteistyöstä rekrytointien saralla. Rekrytointiyhteistyössä rekrytointikumppani ja asiakasyritys etsivät yhteistuumin oikeat osaajat oikeanlaisiin työtehtäviin. 

Tavallisesti rekrytointikumppani vastaa rekrytointiprosessin käytännön toteutuksesta, kuten hakijoiden kartoittamisesta, haastatteluista ja prosessin sujuvasta hallinnasta alusta loppuun. Asiakasyrityksen roolina on määritellä tarpeet, valita sopiva ehdokas ja huolehtia uuden työntekijän perehdytyksestä työpaikalla. Lopullinen päätös palkattavasta henkilöstä on aina asiakasyrityksellä. 

 

C-kirjain

C – CV

CV, Curriculum Vitae eli tuttavallisemmin ansioluettelo, kertoo oleellisimmat asiat työnhakijan koulutuksesta ja kokemuksesta. CV:n avulla rekrytoija tekee usein ensimmäisen arvion kandidaatin soveltuvuudesta avoimeen paikkaan. Kun rekrytoijalla on etukäteen hyvin laadittu CV edessään, voidaan itse haastattelussa mennä syvemmälle, ja rekrytoija saa mahdollisuuden kuulla tarkemmin hakijan osaamisesta sekä motivaatiotekijöistä haettavaan tehtävään.

Hyvä CV on selkeä, tarpeeksi informatiivinen ja räätälöity haettavaa työpaikkaa varten. Lue ammattilaisen vinkit onnistuneen CV:n luomiseen.

D-kirjain.

D – Digiloikka

Digiloikalla tarkoitetaan digitalisaation hyödyntämistä, jolloin prosessit hoituvat sähköisesti ja entistä automatisoidummin tekoälyn avulla. Rekrytointialallakin on hypätty digiloikka, ja tekoälyä hyödyntämällä voidaan seuloa hakemuksia, tunnistaa parhaat kandidaatit ja ennakoida yrityksen rekrytointitarpeita. Automatisoidut prosessit vapauttavat yritykseltä aikaa siihen, missä tiimi on parhaimmillaan – ihmisten kanssa työskentelyyn.

WorkPowerin tekoälyä hyödyntävillä prosesseilla rekrytoinnista saadaan tehokkaampaa. Asiakasyrityksillä ja työntekijöillä on käytössään WorkPower-sovellus, jonka avulla työkeikkojen tarjonta ja vastaanottaminen on helppoa ja työtuntien kirjaus ja hyväksyntä nopeaa. Data on selkeästi saatavana yhdestä paikasta, mikä auttaa työnantajaa pitämään langat käsissään.

E-kirjain.

E – Etätyö

Etätyö ei ole enää vain poikkeus vaan monilla työpaikoilla uusi normaali. Joustavat työskentelytavat ja etätyön mahdollisuus houkuttelevat yrityksiin huippuosaajia, jotka arvostavat työn ja vapaa-ajan tasapainoa. Kaikilla aloilla, kuten rakennus- tai hoitoalalla, etätyö ei luonnollisesti ole aina mahdollista. Silloin työnantajan on tärkeää panostaa muihin joustaviin työskentelymalleihin ja hyvinvointia tukeviin käytäntöihin. 

F-kirjain.

F – Freelancer

Freelancer on itsenäinen ammatinharjoittaja, joka tarjoaa osaamistaan projekteihin tai määräaikaisesti, ilman pitkäaikaista työsuhdetta. Freelancer eli freekku on usein erikoistunut tiettyyn alaan ja toimii itsenäisesti asiakkailleen. Yritykselle freelancerin palkkaaminen tarjoaa joustavuutta, sillä hänet voi palkata juuri silloin, kun tarve osaamiselle on suurin, esimerkiksi kiireellisiin projekteihin tai lyhytaikaisempiin tarpeisiin. Freelancer voi tuoda mukanaan erikoisosaamista, kokemusta ja uusia näkökulmia, mikä täydentää yrityksen omaa tiimiä. 

G-kirjain.

G – Ghostaus

Deittailumaailmassa, mutta myös työnhaussa puhututtaa ghostaus, eli vastapuolen yllättäen katkaisema yhteydenpito. Työnhakuprosessissa työnantajan ghostaus saattaa johtua kiireestä tai kommunikaatio-ongelmista, mutta tyypillisesti myös inhimillisestä virheestä. Pahimmillaan ghostaus jättää työnhakijalle ikävän kokemuksen, mikä vaikuttaa myös yrityksen työnantajamielikuvaan. 

WorkPowerilla kontaktoimme asiakasyrityksen puolesta kaikki työpaikkaa hakeneet hyvän hakijakokemuksen ja työnantajamielikuvan säilyttämiseksi. 

H-kirjain.

H – Henkilöstövuokraus

Henkilöstövuokraus eli vuokratyövoima on nopea ja joustava tapa saada osaavia työntekijöitä yrityksen käyttöön alalle kuin alalle. Vuokratyössä työntekijä työskentelee käyttäjäyrityksen johdossa ja valvonnassa, vaikka varsinaisena työnantajana onkin henkilöstövuokrausyritys.  

Työvoiman vuokraus rekrytointikumppanilta tarjoaa asiakasyritykselle riskittömämpiä henkilöstöratkaisuja tilapäisesti tai pysyvästi. Se on vaivaton tapa hallita vaihtelevia resurssitarpeita silloinkin, kun työvoimatarpeen lopullista kestoa ei tiedetä. Moni WorkPowerin kautta välitetyistä työntekijöistä työllistyy lopulta asiakasyrityksen kirjoille. 

I-kirjain.

I – Ilmoitushaku

Ilmoitushaku tarkoittaa perinteisesti työpaikkailmoituksen julkaisua oikeissa kanavissa.

WorkPowerilla Ilmoitushaku-palveluun kuuluu lisäksi kaikkien työpaikkaa hakeneiden ja osaajapankista tehtävään sopivien henkilöiden kontaktointi sekä parhaiden kandidaattien haastattelu. Haastatteluiden perusteella rekrytoija toimittaa kommentit parhaista ehdokkaista asiakasyritykselle lopullisen rekrytointipäätöksen tueksi. Tutustu lisää WorkPowerin rekrytointipalveluihin.

J-kirjain.

J – Joustotyö

Joustotyöaika tarkoittaa työaikajärjestelyä, jossa työntekijä voi itse vaikuttaa siihen, milloin hän tekee työnsä tietyissä rajoissa. Joustotyöajan käytöstä voidaan sopia tehtävissä, jotka eivät ole täysin sidottu tiettyyn aikaan tai paikkaan. Myös työehtosopimuksissa on voitu sopia joustotyöaikaa vastaavasta työajasta.

Joustotyöaika tarjoaa työntekijälle mahdollisuuden sovittaa työajat paremmin omaan elämäntilanteeseen, ja se voi lisätä työhyvinvointia ja työn tuottavuutta sekä parantaa työn ja vapaa-ajan tasapainoa (ks. Work-life balance).

K-kirjain

K – Koeaika

Työsuhteen alussa koeaika antaa molemmille osapuolille, niin työntekijälle kuin työnantajalle, mahdollisuuden varmistaa, että yhteistyö toimii kuin rasvattu. Koeajalla työsuhde voidaan molemminpuolisesti purkaa, ikinä kuitenkaan ei syrjivin tai muutoin epäasiallisin perustein.  

Koeajan pituus on maksimissaan kuusi kuukautta. Määräaikaisissa työsopimuksissa koeaika on korkeintaan puolet määräaikaisuuden kestosta, kuitenkin enimmillään kuusi kuukautta. 

L-kirjain.

L – LinkedIn

LinkedIn on kasvattanut suosiotaan työnhaussa ja rekrytoinnissa. Linkkari on oiva kanava verkostoitumiseen niin työnantajille kuin työnhakijoille, joten oma profiili on hyvä pitää ajantasaisena. Yritykselle LinkedIn on myös oiva kanava työnantajamielikuvan ylläpitämiseen, ja erityisen hyödyllistä se on sellaisilla aloilla, joissa on pulaa osaavista tekijöistä.

Psst. Johan seuraat WorkPoweria Linkkarissa? 

M-kirjain.

M – Muutosturva

Muutosturva on palvelu yrityksille erilaisiin muutostilanteisiin, kuten YT-neuvotteluiden jälkihoitoon. Palvelun avulla työntekijät saavat parhaimmillaan tukea ja ohjausta haastavassa tilanteessa ja apua omaan työnhakuprosessiin, kuten työnhakudokumenttien tekemiseen. Hyvin hoidettu muutostilanne lisää yritykseen jäävien työntekijöiden työmotivaatiota ja nopeuttaa henkilöstön palautumista muutostilanteesta sekä auttaa yritystä ylläpitämään hyvää työnantajamielikuvaa.

Lue lisää WorkPowerin muutosturvapalvelusta.

N-kirjain.

N – Nimike

Senior Executive Marketing Consultant Specialist… Hetkinen, mitäs tämä työnimike tarkoittaakaan? Työnimikkeen, tuttavallisemmin tittelin, tarkoituksena on viestittää henkilön työtehtävistä, vastuista ja roolista kyseisellä työpaikalla. Etenkin uusia rekrytointeja tehdessä huolella harkittu työnimike kertoo jo työnhakuvaiheessa, mitä työntekijältä odotetaan ja mitä hän saa työnantajalta vastineeksi.

Rekrytointikumppanin kanssa yritys voi sparrailla löytääkseen juuri omaan tiimiinsä sopivat tekijät ja roolia parhaiten kuvastavat työnimikkeet. 

O-kirjain.

O – Osaamiskartoitus

Osaamiskartoituksen avulla voidaan selvittää organisaation, työntekijän tai työnhakijan nykyisen osaamisen taso sekä miten osaamisen tulisi kehittyä vastaamaan toivottua vaatimustasoa.  

Myös rekrytointivaiheeseen saattaa kuulua erilaisia osaamiskartoituksia ja henkilöarviointeja. Ne tuottavat tietoa rekrytointipäätöksen tueksi, olipa haussa johtaja, esihenkilö, asiantuntija tai työntekijä. Henkilöarviointeja ja osaamiskartoituksia voidaan lisäksi käyttää tiimien rakentamiseen sekä organisaation muiden muutostilanteiden tueksi.

WorkPowerin Jouni taululla.

P-kirjain.

P – Perehdytys

Työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajaa perehdyttämään työntekijän työhön, työolosuhteisiin, työvälineiden oikeaoppiseen käyttöön ja turvallisiin työtapoihin. Hyvin toteutettu perehdytys ehkäisee työtapaturmia ja muuta haitallista kuormitusta sekä tukee uuden työntekijän sopeutumista työyhteisöön. 

Usein rekrytointikumppani perehdyttää asiakasyrityksessä aloittavat vuokratyöntekijät työsuhteen alussa omalta osaltaan, ja asiakasyritys vastaa oleellisten asioiden perehdytyksestä työpaikalla.

Q-kirjain

Q – QR-koodi

QR-koodeja käytetään nykypäivänä monenlaisiin tarkoituksiin ja erilaisissa yhteyksissä, niin painettuna kuin sähköisenä. 

Työnhakija voi hyödyntää QR-koodia työnhakudokumenteissaan erottuakseen työnhaussa. QR-koodin voi linkittää esimerkiksi omaan LinkedIn-profiiliin tai digitaaliseen porftolioon, jolloin rekrytoija pääsee nopealla skannauksella tutustumaan hakijan osaamiseen syvemmin. Helppoa, nopeaa ja nykyaikaista! 

R-kirjain

R – Rekrytointikoulutus

Rekrytointikoulutus tarkoittaa koulutusta tiettyyn työtehtävään tai ammattiin. Rekrytointikoulutuksessa kehitetään osallistujan osaamista paremmin työelämän tarpeita vaativaksi. Tavoitteena on työllistää osallistujat asiakasyritykseen koulutuksen päätteeksi. 

WorkPowerilla koulutukset voidaan räätälöidä eri toimialoille, alan erityiset pätevyysvaatimukset ja työntekijähaasteet huomioiden. WorkPower hoitaa hakijamarkkinoinnin, hakijavalinnat, ja toteuttaa teoriaosuudet yhdessä valtakunnallisen koulutusverkoston kanssa. Asiakasyritys sitoutuu perehdyttämään koulutukseen valitut henkilöt käytännössä. Tutustu lisää koulutusratkaisuihin.

S-kirjain.

S – Suosittelija

Työnhakija voi olla ilmoittanut yhden tai useamman suosittelijan, kuten entisen esihenkilön tai kollegan, työnhakunsa yhteydessä. Hyvä suosittelu antaa arvokasta lisätietoa kandidaatin taidoista ja työasenteesta. Viimeistään valintaprosessiin loppupuolella rekrytoijan on tapana kontaktoida suosittelijoita tiedustellakseen lisätietoja. Lain mukaan työnantaja ei kuitenkaan saa olla yhteydessä muihin kuin työnhakijan nimeämiin henkilöihin. 

Usein rekrytointikumppani kontaktoi potentiaalisten kandidaattien suosittelijat asiakasyrityksen puolesta. Suosittelija voi olla juuri se lisävarmistus, joka auttaa työnantajaa tekemään oikean valinnan tehtävään.

T-kirjain

T – TES eli työehtosopimus

TES, “tessi” eli työehtosopimus on työnantajan ja työntekijäliiton välinen sopimus, joka määrittelee alan työehdot, kuten palkat, työajan, lomat ja muut työntekoon liittyvät oikeudet ja velvollisuudet. TES täydentää lakisääteisiä työehtoja ja varmistaa, että työntekijät saavat yhtenäiset ja oikeudenmukaiset ehdot. Työehtosopimus voi olla yleissitova, jolloin se koskee kaikkia alan työnantajia, myös niitä, jotka eivät kuulu työnantajaliittoon. Sopimukset tarjoavat ennakoitavuutta ja turvaa niin työnantajille kuin työntekijöille. 

Se, mitä työehtosopimusta missäkin työpaikoissa sovelletaan, riippuu useista tekijöistä, kuten työnantajan toimialasta, työntekijöiden työtehtävistä tai kuuluuko työnantaja työnantajaliittoon. 

U-kirjain

U – Urasuunnittelu

Urasuunnittelu on prosessi, jossa työnhakija tai työntekijä asettaa itselleen uratavoitteita ja suunnittelee, millä keinoilla tavoitteet saavutetaan.  

Työnantaja voi tukea urasuunnittelua tarjoamalla mahdollisuuksia kehittyä uralla, samalla pitääkseen työntekijät motivoituneina ja sitoutuneina. Oman osaamisen kehittäminen voi olla yksi urasuunnittelun kannalta tärkeä tekijä. Silloin esimerkiksi osaamiskartoitukset ja eri koulutusmahdollisuuksien tarjoaminen voivat olla avaimia työntekijän urasuunnittelussa. 

V-kirjain

V – Valintaprosessi

Valintaprosessi rekrytointikumppanin ja asiakasyrityksen yhteystyönä alkaa usein määrittelemällä haettavan tehtävän vaatimustaso ja kriteerit. Tämän jälkeen työpaikkailmoitus julkaistaan eri kanavissa ja sopivia kandidaatteja etsitään olemassa olevista osaajapankeista. Hakemuksia käydään usein läpi jo hakuaikana, ja sopivat kandidaatit kontaktoidaan ja kutsutaan haastatteluihin. Myös mahdolliset suosittelijat kontaktoidaan, minkä jälkeen sopivimmat ehdokkaat esitellään asiakasyritykselle, joka usein järjestää vielä oman haastattelukierroksen. Jotkut valintaprosessit voivat sisältää lisäksi henkilöarviointeja tai muita tehtäviä parhaimpien osaajien kartoittamiseksi. Sopivan henkilön valinnan myötä rekrytointikumppani hoitaa usein viestinnän kaikille hakijoille hyvän hakijakokemuksen ja työnantajamielikuvan säilyttämiseksi.

Valintaprosessin kesto WorkPowerilla vaihtelee tavallisesti parista päivästä noin 2–3 viikkoon. Kiireisemmissä keikkatarpeissa saattaa työntekijä aloittaa työssä jo 24 tunnin sisällä asiakkaan tilauksesta.

W-kirjain.

W – Work-life balance eli työn ja vapaa-ajan tasapaino

Work-life balance eli työn ja vapaa-ajan tasapaino on tärkeä tekijä työntekijöiden hyvinvoinnissa ja palautumisessa. Työstä tulisi päästä irroittautumaan niin tauoilla työpäivän aikana kuin työpäivän jälkeenkin. Irroittautumista voidaan tukea esimerkiksi siten, että työntekijöitä kannustetaan jättämään ”työt töihin”, jolloin vaikkapa sähköpostia ei kurkita enää työpäivän jälkeen. Vapaa-ajalla olisi hyvä saada itselleen mieluisaa toimintaa vastapainona työlle. Kuitenkin myös työnantajalla on merkittävä rooli tasapainoisen työkulttuurin tukemisessa työpaikalla.

Rekrytoinnissa työnantajan työn ja vapaa-ajan tasapainoa tukeva kulttuuri voi olla merkittävä vetovoimatekijä parhaiden työntekijöiden houkuttelemiseksi ja sitouttamiseksi.

X-kirjain.

X – X-files

X-files, eli mysteeriset rekrytointitapaukset, voivat tulla eteen odottamattomasti. Onko yrityksenne koskaan kohdannut rekrytoinneissaan kandidaattia, joka yllätti täysin?

WorkPowerin hyvän toimialatuntemuksen ansiosta HR-konsulttimme osaavat suositella myös sellaisia ehdokkaita, joita asiakas ei itse olisi tullut ajatelleeksi, mutta jotka ovat osoittautuneet timanttisiksi valinnoiksi vastaavissa rekrytointitilanteissa. Pidä mieli avoimena – joskus ne epätavallisimmat ehdokkaat ovat juuri se, mitä tiimisi tarvitsee! 

Y-kirjain.

Y – Yhteydenpito

Avain onnistuneeseen yhteistyöhön rekrytointikumppanin ja asiakasyrityksen välillä on sujuva yhteydenpito. Oikea-aikainen ja avoin kommunikointi kaikkien osapuolten välillä parantaa työnhakijan kokemusta valintaprosessista, parantaa yrityksen työnantajamielikuvaa ja lisää sitoutumista. 

WorkPowerilla olemme asiakkaidemme tavoitettavissa vuoden jokaisena päivänä, ja reagoimme tarvittaessa nopeastikin – myös toimistoaikojen ulkopuolella. Jos emme pysty vastaamaan heti puhelimeen, soitamme asiakkaallemme pian takaisin. 

Käsittelemme työnhakijoiden hakemukset nopeasti ja vastaamme yhteydenottoihin arkisin viimeistään vuorokauden kuluessa. Hoitoalalla, jossa käytetään paljon keikkatyövoimaa, palvelee lisäksi MediPowerin päivystysnumero iltaisin ja viikonloppuisin. 

Z-kirjain.

Z – Z-sukupolvi

Z-sukupolvi viittaa 1990-luvun loppupuolella ja 2000-luvun alussa syntyneisiin työntekijöihin, jotka ovat muun muassa diginatiiveja ja tottuneet jatkuvaan teknologian käyttöön. Työelämässä Z-sukupolvi arvostaa erityisesti joustavuutta ja arvojensa mukaista työympäristöä. Heille on usein tärkeää, että työssä on selkeä tarkoitus ja että he pystyvät kehittämään omaa ammatillista osaamistaan jatkuvasti.

Å-kirjain.

Å – Åbo

Åbo, Turkkune, Suomen Turku on Suomen vanhin kaupunki ja entinen (joidenkin mielestä myös nykyinen) pääkaupunki.

WorkPower tarjoaa työpaikkoja myös Turussa ja muualla Varsinais-Suomessa. WorkPowerin toimialatiimeiltä löytyy niin alakohtaista kuin paikallista tuntemusta parhaimpien ratkaisujen löytämiseksi yritykseesi. Ota yhteyttä, mikäli yritykselläsi on rekrytointitarpeita Turun seudulla – tai ihan missä päin Suomea tahansa! 

Ä-kirjain.

Ä – Äidinkieli

Usein työnhakuprosessissa kysytään hakijan äidinkieltä ja muuta kielitaitoa. Työtehtävän sisältö ja siihen liittyvät vaatimukset määrittävät sen, minkälaista kielitaitoa työssä tarvitaan. Kielitaitovaatimuksia määrittäessä otetaan huomioon työnantajan tarpeet, tehtävän sisältö ja vaatimukset, lainsäädäntö sekä muut mahdolliset viranomaisohjeet.

Työnhaussa hakijaa ei luonnollisesti saa syrjiä äidinkielen, kansalaisuuden tai minkään muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. 

Ö-kirjain

Ö – Ö-mappi

Joskus työnhakijoita yhteen tehtävään tulee yksinkertaisesti vain todella paljon, jolloin harmillisesti osa hakemuksista päätyy mappi Ö:hön, roskakoriin, eli eivät pääse prosessissa jatkoon. Erottuminen työnhaussa on kaiken A ja O – jotta sopivat työntekijät ja työnantajat kohtaavat.

Panostamalla houkuttelevaan työnantajamielikuvaan voit varmistaa, ettei yrityksesi puolestaan päädy työnhakijan Ö-mappiin. Rekrytointiprosessin läpinäkyvyys ja selkeä viestintä luovat kilpailuetua ja houkuttelevat oikeat kandidaatit sitoutumaan.

Lainausmerkki.
WorkPowerin asiakaspalvelu on ihan omaa luokkaansa. Teidän kanssa on helppo asioida, teidät saa hyvin kiinni ja osaatte laittaa sopivan työntekijän hommaan kuin hommaan.”


Kari, WorkPowerin asiakasyrityksen edustaja

Lainausmerkki.
WorkPowerilla oikeasti kuunnellaan, mitä työnhakija toivoo työpaikalta ja mitä työpaikka toivoo työnhakijalta. Ihmiset ovat ihmisiä toisilleen. Olen ollut monen vuokrafirman listoilla, mutta WP:n nimeen vannon!”


Susanna, WorkPowerin vuokratyöntekijä

 

Investoi yrityksesi tulevaisuuteen

Rekrytointi ei ole vain uusien työntekijöiden löytämistä – se on investointi yrityksesi tulevaisuuteen. WorkPowerilla olemme sinua varten, tahto saa asiat etenemään, ja kun prosessit ovat kunnossa, voit olla varma, että löydämme juuri sen oikean tekijän yritykseesi.

Ota yhteyttä

Henkilöt keskustelevat kahvikupposen äärellä.